Był wyciek, było zagrożenie

Łuków

Piotr Giczela 2014-02-14 08:26:54 liczba odsłon: 3953

Około 100 kg amoniaku dostało się wczoraj do atmosfery w Adamowie w zakładzie PinguinLutosa Foods Polska Sp. z o.o. (dawniej Zakłady Przetwórstwa Owoców i Warzyw). Na szczęście nikomu nie stało się nic złego. Trwa wyjaśnianie przyczyn wypadku.

We wspomnianym zakładzie, prowadzącym chłodnię, w której są mrożone i przechowywane warzywa i owoce, znajdują się zbiorniki z 6 tonami amoniaku. Gaz ten jest używany w systemach chłodniczych. Wczoraj około godziny 9.45 pracownicy zakładu zauważyli, że na jednej z hal doszło do wycieku gazu. Natychmiast zakręcili zawory odcinające dopływ amoniaku i wezwali łukowską straż pożarną, która zajmuje się także w pewnym zakresie ratownictwem chemicznym.

– Przed naszym przyjazdem z zakładu ewakuowano wszystkich pracowników. Wstępnie uznaliśmy, że strefa zagrożenia sięga obszaru w promieniu 150 metrów wokół zakładu. Później, po przeanalizowaniu warunków atmosferycznych oraz po dokonanych na miejscu pomiarów stężenia amoniaku w powietrzu zawęziliśmy tę strefę do obszaru w promieniu 30 metrów – informuje bryg. Szczepan Goławski, oficer prasowy KP PSP w Łukowie.

Ze zlokalizowaniem i dezaktywacją chmury groźnego gazu walczyło 7 zastępów Państwowej Straży Pożarnej z Łukowa i 4 zastępy Ochotniczej Straży Pożarnej z Adamowa oraz z Woli Gułowskiej. Dezaktywacja amoniaku polegała na rozłożeniu i uruchomieniu w pobliżu miejsca, gdzie w atmosferze zebrała się chmura groźnego gazu, tzw. kurtyn wodnych. Woda, tworząc w powietrzu płaszcze, nie pozwalała przemieszczać się chmurze. Dodatkowo po połączeniu się z amoniakiem powstawały niegroźne dla środowiska związki chemiczne.

Więcej szczegółów o akcji strażaków w Adamowie będzie można przeczytać w papierowym i e-wydaniu „TS”. (pgl)

Komentarze (2)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.