16 czerwca w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie odbył się finałowy etap konkursu „Smak ekologicznej żywności”.
16 czerwca w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie odbył się finałowy etap konkursu „Smak ekologicznej żywności”.
W rywalizacji wzięli udział uczniowie podstawówek i gimnazjów z Mazowsza. Ich zadaniem było rozwiązanie testu składającego się z 33 zadań zamkniętych i 3 pytań otwartych. Dotyczyły one m.in. polskich organizacji ekologicznych, wartości odżywczych niektórych produktów spożywczych, a także ochrony środowiska czy kwestii zdrowotnych. Zwycięską placówką zarówno w kategorii szkół podstawowych, jak i gimnazjalnych został Zespół Szkół w Sterdyni, W kategorii szkoły podstawowe zwyciężyła Klaudia Pogorzelska z klasy VI, która uzyskała maksymalną liczbę punktów. W kategorii gimnazja najlepsza była Dorota Romanczuk z klasy IIIb. Obie uczennice do konkursu przygotowała nauczycielka przyrody i biologii Jadwiga Szymańska.