Myślimy, że tak... Kto i jak to bada?
Czy wszystko, co jemy, jest przebadane?
Myślimy, że tak... Kto i jak to bada?
Polacy uważają, że warzywa i owoce kupowane w kraju są bezpieczne. Tak wynika z badań Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. 79% badanych uznało, że warzywa i owoce kupowane w Polsce są bezpieczne dla zdrowia, 78% zadeklarowało zaufanie do tych produktów. O bezpieczeństwie warzyw i owoców najbardziej przekonani są mieszkańcy dużych miast (powyżej 500 tys. mieszkańców – 85%), osoby z wyższym wykształceniem (84%) oraz osoby należące do grupy wiekowej 45-54 lat (92,6%). Jedynie około 3% badanych zdecydowanie nie zgadza się z tym, że owoce i warzywa sprzedawane w Polsce są bezpieczne i można mieć do nich zaufanie.
A wy co sądzicie? Z przysłanej do nas informacji z biura prasowego PSOR wynika, że "w 2015 roku w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności przebadano w Polsce 2202 próbek żywności – w tym owoce, warzywa, zboża a także produkty dla niemowląt i małych dzieci dostępne na rynku. 49% próbek nie zawierało żadnych pozostałości środków ochrony roślin. Śladowe ilości, znacznie poniżej dopuszczalnych wartości stwierdzono w 48% próbek. Ilość próbek, w których stwierdzono przekroczenie dopuszczalnych norm, wyniosła 3%.
Z powyższych danych wynika, że dostępne na polskim rynku owoce i warzywa są całkowicie bezpieczne dla konsumentów – powiedziała dr Bożena Morzycka, kierownik Pracowni Badania Pozostałości Pestycydów w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie".
Czy przebadanie ponad 2 tys. próbek jest miarodajne? I czy warzywa kupowane na straganach podlegają jakiejkolwiek kontroli? Co o tym myślicie?
najstarsze
najnowsze
popularne