Uczniowie, którzy mają wiedzę na temat ekologicznego rolnictwa oraz produktów przez takie gospodarstwa produkowane mogą wziąć udział w XIV edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Zgłoszenia są przyjmowane do 31 marca.
plakat
Uczniowie, którzy mają wiedzę na temat ekologicznego rolnictwa oraz produktów przez takie gospodarstwa produkowane mogą wziąć udział w XIV edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Zgłoszenia są przyjmowane do 31 marca.
Wiedza na temat żywności przydaje się nie tylko w podczas takich konkurów jak ten, ale też w codziennym życiu. Coraz więcej osób kupując żywność zwraca uwagę nie tylko na cenę, ale na pochodzenie i jakość wybieranego jedzenia. Jak rozpoznać to najbardziej wartościowe produkty? Które wybierać, a które omijać szerokim łukiem? Na te i wiele innych pytań będą musieli odpowiedzieć uczestnicy tegorocznej edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”.
W konkursie, którego organizatorem jest Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, mogą wziąć udział uczniowie klas IV-VI szkół podstawowych i gimnazjów z terenu województwa mazowieckiego. Konkurs przeprowadzany jest dwuetapowo. Pierwszy etap odbywa się w szkole, która wyłoni po jednym przedstawicielu z każdej grupy wiekowej. W drugim etapie, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim w Warszawie, uczestnicy będą rozwiązywali test. Na uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów będzie czekać także miła niespodzianka – zwiedzanie jednej z warszawskich atrakcji (Pałac Kultury, Stare Miasto lub ZOO).
Laureatów poznamy w czerwcu. Szczegóły dotyczące konkursu oraz wzór formularza są dostępne na stronie samorządu województwa mazowieckiego www.mazovia.pl w zakładce „Konkursy/Szkolenia/Ekokonkursy”.