Wyjątkowa Cicha Stanica

Siedlce

MR 2019-05-01 09:13:45 liczba odsłon: 9341
Adam Marcinkowski (fot. Aga Król)

Adam Marcinkowski (fot. Aga Król)

Nowy szef kuchni to nowa filozofia prowadzenia restauracji.

Gdy tylko został szefem kuchni w Cichej Stanicy, kazał pozbyć się kotary dzielącej kuchnię od sali restauracyjnej. Teraz wszyscy goście mogą zobaczyć, co się dzieje w kuchni, z jakich produktów przygotowywane są potrawy.

– I w jakim porządku pracujemy – mówi Adam Marcinkowski. – Nie mamy nic do ukrycia.

Trzy miesiące temu Cicha Stanica w Siedlcach zmieniła właściciela. To urokliwe miejsce. Są tu: woda, las i cisza. Zmiana dotyczy także filozofii prowadzenia restauracji: ma być smacznie, zdrowo i ze świeżych lokalnych produktów. Tu się niczego nie mrozi! Kuchnia jest polska, ale z powiewem nowoczesności. Na siedleckim rynku to wyjątkowa restauracja. Tylko tu można spróbować choćby… szyszek marynowanych w syropie sosnowym.

– Szyszka? – dziwią się goście, i potwierdzają z zachwytem po spróbowaniu: – Szyszka!

Karta w Cichej Stanicy będzie się zmieniać co 2-3 tygodnie, zgodnie z sezonowym kalendarzem.

– Nie kupujemy szparagów z zagranicy, tylko czekamy aż pojawią się one w gospodarstwie odległym o 40 km od Siedlec – mówi Adam Marcinkowski. – W naszej restauracji będą one podawane na wiele sposobów. Poczekamy również na truskawki, a świeże grzyby będziemy podawać jesienią.

Położenie restauracji nad zalewem zobowiązuje. Szef kuchni zadbał o to, by w ofercie były również świeże ryby. Filetuje się je każdego ranka.

Cicha Stanica ma już swoje popisowe dania. Wśród gości Cichej Stanicy szczególnym zainteresowaniem cieszą się policzki wołowe i wieprzowe, a ostatnio również mostek cielęcy. Pozytywne recenzje zdobywają również konfitowane uda kacze (powoli gotowane w tłuszczu). Dla niektórych gości zaskoczeniem może być fakt, że nie do wszystkich dań podawane są … surówki.

– Ale to nie znaczy, że nie serwujemy warzyw – mówi Adam Marcinkowki. – Wręcz przeciwnie! Podajemy je w zupełnie innej formie, na przykład marchew w postaci musu czy espumy.

Jeszcze większym zaskoczeniem dla niektórych okazał się… brak frytek.

– Szczególnie dla dzieci – śmieje się szef kuchni. – Liczymy jednak na rozsądek rodziców, którzy przekonają dzieci do naszego pysznego puure ziemniaczanego z masłem.

Dzieci już się przekonały do pomidorowej z ręcznie robionym makaronem. Przed nimi zupa marchewkowa: mus z marchewki podawany z marchewką piklowaną, gotowaną w ... soku z marchewki.

Potrawy w Cichej Stanicy są przygotowywane bez ulepszaczy smaku, jedynie z dodatkiem ziół. Na miejscu przygotowywane jest pieczywo (w zależności od fantazji kucharzy – z czarnuszką, salami, cebulą itd.), oliwy (lubczykowa, pietruszkowa, a nawet z kalarepy) i majonez. Kucharze sami ściągają sok z brzozy czy zbierają pędy sosny, które są dodatkiem do dań.

Już w najbliższych dniach w budynku obok restauracji powstanie strefa tzw. Street Food. Tutaj będzie można zjeść tradycyjną golonkę, żeberka czy pizzę.

– Ale przygotowywaną według ścisłej włoskiej receptury – zastrzega Adam Marcinkowski. Tutaj też będą frytki. Tyle że nie mrożone, a przygotowywane ze świeżych ziemniaków. Będą hamburgery i hot-dogi. – Bułki będziemy piekli sami – zapewnia Adam Marcinkowski. A wszystko będzie podawane na biodegradowalnych talerzach!

W okresie komunijnym Cicha Stanica nie zamyka się przed gośćmi. Co prawda w budynku głównym będą odbywały się imprezy komunijne, ale na zewnątrz zostanie ustawiony grill. Mięso zostanie oczywiście zamarynowane z dużą ilością ziół. O wysuszonej piersi kurczaka można zapomnieć!

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.