reklama

Zjedz obiad, a potem... zjedz talerz

Siedlce

Justyna Janusz 2019-05-16 09:06:54 liczba odsłon: 3883
Siedleckie restauracje Luks Pasta oraz Cicha Stanica postawiły na biodegredowalne naczynia. fot. pyt

Siedleckie restauracje Luks Pasta oraz Cicha Stanica postawiły na biodegredowalne naczynia. fot. pyt

W Siedlcach skorzystasz już z biodegradowalnych naczyń!

reklama

Siedleckie restauracje Luks Pasta oraz Cicha Stanica postawiły na biodegredowalne naczynia. W pierwszej potrawy podaje się na talerzach z otrąb, w drugiej z liści kokosowych.

Naczynia rozkładają się w ciągu 30 dni po wykorzystaniu. Nie zanieczyszczają środowiska, a w dodatku do ich produkcji zużywa się bardzo mało wody i energii elektrycznej. Same plusy! Minus też jest... To cena! Naczynia są kilka razy droższe niż plastikowe talerze.

Z OTRĄB

Łukasz Sobiczewski, właściciel Luks Pasty, od razu wiedział, że na naczynia plastikowe się nie zdecyduje. Szukał alternatywy. Wybór był jednak niewielki. Trafił na producenta naczyń otrębowych z Zambrowa. To młynarz, który przez lata zastanawiał się, co robić z otrębami, produktem ubocznym przy produkcji mąki. Niedawno w programie Dzień Dobry TVN opowiadał o tym, że przez ponad 5 lat pracował nad linią produkcyjną naczyń z otrąb. Gdy przyjechał do niego zaprzyjaźniony piekarz z Niemiec, opowiedział mu o swoim pomyśle.

– Tego się nie da zrobić – wątpił kolega zza zachodniej granicy. – Bo gdyby się dało, to Niemcy już dawno by to zrobili.

Piekarz z Polski udowodnił jednak, że się da. 

Zostało Ci do przeczytania 60% artykułu

Aby przeczytać całość wyślij SMS-a na nr 70906 o treści "tekst". (Koszt sms-a 61gr z VAT)

Otrzymany kod zwrotny wpisz w polu poniżej.

Komentarze (11)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.