Gdy zaszła w ciążę, zmieniła kuchnię tradycyjną na roślinną.
Sylwia Marchel fot. Studio Estivo
Gdy zaszła w ciążę, zmieniła kuchnię tradycyjną na roślinną.
Sylwia Marchel wygrała siedlecką Kulinariadę kotletem wege z kopytkami. Gotuje tylko potrawy wegeteriańskie. O dietę zaczęła dbać, gdy zaszła w ciążę. Je zdrowo. Nie kupuje produktów, które w swoim składzie mają więcej niż pięć składników.
Sylwia Marchel przyznaje, że dopóki była studentką, zwracała uwagę głównie na szybkość przygotowania potraw.
– Ale gdy zaszłam w ciążę, zaczęłam się przyglądać temu, co kładę na talerz.
Pracowała z dietetykiem, więc przyglądała się też nowym trendom w odżywianiu. Postanowiła całkowicie zmienić swoją dietę, zrezygnować z mięsa, mleka i jego przetworów oraz z jasnego pieczywa. Nie je również żywności przetworzonej z dodatkiem barwników. Jeśli produkt ma więcej niż 5 składników, nie wkłada go do koszyka.
P R Z E P I S Kotlet wege Składniki: sztuki startej marchewki (na tarce na małych oczkach) czerwona lub biała fasola (jedna puszka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki prażonego słonecznika 0,5szklanki prażonego sezamu 1 czerwona cebula 0,5 szklanki płatków jaglanych 0,25 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki z ciecierzycy 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki kolendry pęczek posiekanej natki pietruszki 0,25 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i czarny pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój bardzo drobno. Jeśli nie masz czerwonej cebuli, to ją pomiń, nie zastępuj białą, bo zmienisz smak kotletów. Fasolę, kaszę jaglaną, oliwę zmiksuj. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kotlety możemy też usmażyć na patelni. |
najstarsze
najnowsze
popularne