W ubiegłą niedzielę 30 czerwca na terenie rekreacyjnym przy Dworze Mościbrody odbyła się kolejna, czwarta już edycja Mazowieckiego Święta Indyka INDYK SMAKUJE.
Jarosław Kalinowski i Krzysztof Borkowski
W ubiegłą niedzielę 30 czerwca na terenie rekreacyjnym przy Dworze Mościbrody odbyła się kolejna, czwarta już edycja Mazowieckiego Święta Indyka INDYK SMAKUJE.
Organizatorem wydarzenia jest Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i producentów Drobiu, który wdraża działania, kształtujące wizerunek polskiego drobiarstwa.
Wydarzenie miało na celu propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych mięsa indyczego. Pokazy i degustacje kulinarne prowadził sam KAROL OKRASA, który przyrządził dwa swoje popisowe dania-indyka duszonego z młodą kapustą, pomidorami, cuminem i limonką, a podczas drugiego pokazu pokazał, jak wykonać zapiekankę ziemniaczaną z indykiem, warzywami i suszonymi pomidorami. Potrawy p. Okrasy cieszyły się świetnym odbiorem.
Podczas imprezy miały miejsce liczne atrakcje. Odbyły się koncerty popularnych zespołów muzycznych, jak AFTER PARTY z Patrykiem Pegzą na czele oraz jubileuszowy koncert 20-lecia grupy FOCUS. Gwiazdą wieczoru był zanany aktor TOMASZ KAROLAK ze swoim zespołem PĄCZKI W TŁUSZCZU. Program muzyczno-rozrywkowy dla dzieci wykonała grupa Bąbel Ziombel z Panem Sprężynką na czele, który oprócz koncertu przeprowadził na scenie konkursy z upominkami.
Ważnym elementem wydarzenia był panel ekspercki, prowadzony przez prof. Barbarę Biesiadę-Drzazgę z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, na którym spotkała się spora grupa lokalnych hodowców i producentów. Środowisko branżowe omawiało m. in. kwestie związane z utrzymaniem wysokiej pozycji polskiej produkcji mięsa indyczego, gdzie nasz kraj wysuwa się na I miejsce w Europie. Przed konferencją pani profesor wraz z Karolem Okrasą na scenie opowiadali uczestnikom o walorach kulinarnych i zdrowotnych indyków, których mięso jest najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu ze względu na niską zawartość tłuszczu i bogactwo składników odżywczych.
Wydarzenie było prowadzone przez Zbyszka Perkowskiego, który informował gości i odwiedzających o celu imprezy oraz iż została ona sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Podczas imprezy były prowadzone także degustacje innych potraw z tego gatunku mięsa: Indyki pieczone, gulasz indyczy oraz medaliony w sosie śmietanowym. Wydarzenie zakończyło się wieczorną biesiadą taneczną, prowadzoną przez DJ Arka.
Wydarzenie IV Mazowieckie Święto Indyka INDYK SMAKUJE objął patronatem honorowym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a patronat medialny przyznała stacja telewizyjna TVP3 Warszawa.