Pod Zamkiem w Liwie zakończył się VII Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim.
Pod Zamkiem w Liwie zakończył się VII Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim.
Jednym z ważniejszych punktów dziesiewjszej imprezy były konkursy kulinarne, w których wytwórcy potraw walczyli o Kielichy Wojciecha Wielądko.
W konkursie na „Najsmaczniejsza potrawa na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego” pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Korytnicy (za sójki korytnickie), drugie - Karolina Dorosz (za pieczone żeberka z kapustą pod kołderką), a trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich Czarnogłów (za kapuste z kaszą jęczmienną i sadłem). Wyróżnienia otrzymali: Joanna Dróżdż (za kutaby), Monika Mazurek (za sękacz wypiekany na ogniu z drzewa), Elżbieta Żmudzka (za ciasteczka warszawskie), Przemysław Wojtczak (za placki z gotowanych ziemniaków z sosem kurkowym), Stefan Muchla (za czeburek), Koło Gospodyń Wiejskich Dobrzynianki (za kotleciki brokułowe), Koło Gospodyń Wiejskich Granne (za babkę ziemniaczaną), Koło Gospodyń Wiejskich w Czaplach (za bigos staropolski), Koło Gospodyń Wiejskich „Zajączanki” z Zająca (za pasztet z zająca z sosem żurawinowo-chrzanowym), Stowarzyszenie Liwianka (za gołąbki z kaszą gryczaną) i Koło Gospodyń Wiejskich w Leśnikach (za parowańce z twarogiem i słodką śmietanką).
W konkursie na „Gościniec z podróży” pierwsze miejsce zajął Mariusz Gregorczyk SERMLEK (za ser zagrodowy z Doliny Liwca), drugie - Joanna Dróżdż (za pszczelą apteczkę pradziadka Januszka), a trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach (za gościniec z podróży księżniczki Cetynii). Wyróżnienia otrzymymali: Monika Mazurek (za chleb bezglutenowy z kiełbasą czosnkową), Bogusława Gryz (za chleb i jadło do chleba), Koło Gospodyń Wiejskich w Korytnicy (za nalewkę z aronii) i Stowarzyszenie Liwianka (za powidła z cukinii i powidła z dyni).
najstarsze
najnowsze
popularne