Różnica między produktami ekologicznymi a bio

Mazowsze

. 2020-12-29 14:00:28 liczba odsłon: 1532
Artykuł
sponsorowany
.

.

Na rynku od kilku lat można zauważyć podział produktów spożywczych na te wyprodukowane w standardowy sposób, przy użyciu sztucznych nawozów oraz na te, które powstają w bardziej naturalny sposób. Wśród tych wyrobów znajdują się produkty ekologiczne i bio. Dla osoby, która dopiero zaczęła swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem się, mogą być niezbyt jasne te pojęcia.

Co to są produkty ekologiczne?

Takie wyroby powstają przy użyciu prostych, lecz skutecznych działań. Nie zakłócają funkcjonowania środowiska naturalnego. Do ich produkcji używa się naturalnych nawozów. Cały proces utrzymuje się od początku do końca w takich warunkach, które nie zakłócają życia ludzi i zwierząt, nie wprowadzają do powietrza niebezpiecznych substancji, nie niszczą ekosystemu.

Ten naturalny proces wytwarzania jest nierzadko znacznie droższy niż w przypadku żywności konwencjonalnej produkowanej w dużych ilościach przez przedsiębiorstwa. Naturalne produkty potrzebują też więcej czasu do tego, żeby mogły zakończyć swój proces rozwojowy, nie popędza się ich rozwoju w żaden sposób.

Co to są produkty bio?

Wszystkie produkty spożywcze bio powstają tak, żeby proces wytwarzania nie mógł zaszkodzić środowisku naturalnemu. Podobnie jak produkty ekologiczne także te biologiczne nie szkodzą ani człowiekowi, ani zwierzętom podczas procesów wytwarzania. Do powietrza, do wody nie przedostają się żadne szkodliwe środki chemiczne.

Sprzedawca, używając przedrostka "bio" ma na myśli to, że takie jedzenie nie powstało w konwencjonalny, przemysłowy sposób. Jest to ogólna nazwa, którą można używać do określenia zdrowej żywności. Ponadto przyjęło się, że to w krajach europejskich częściej używa się tej właśnie nazwy na artykuły wyprodukowane w naturalny sposób.

Subtelne różnice w nazewnictwie

Żeby można było poprawnie rozpoznać produkty zrobione w naturalny sposób w sklepach, potrzebna jest do tego odpowiednia nazwa. W USA popularne jest nazywanie tych wyrobów ekologicznymi, w Europie częściej można zauważyć nazwę bio. Często nie ma między innymi żadnej różnicy i używa się ich po prostu jako synonimy.

Niekiedy sam rolnik określa czy jego produkty są ekologiczne, czy biologiczne. Istotne jest, aby, jeśli mają być uznane za zdrowe produkty, były pozbawione: pestycydów, sztucznych nawozów, ciężkich metali, hormonów (w przypadku zwierząt hodowlanych). Żeby można było otrzymać nazwę ekologiczny lub bio na opakowaniu większość składników, konkretnie przynajmniej 95 procent, musi być pochodzenia naturalnego.

W dzisiejszych czasach większość dostępnych na rynku artykułów nie tylko owoce i warzywa, ale także inne produkty konieczne w piramidzie żywieniowej człowieka, mogą być produkowane w ten naturalny sposób. Różnice wynikają też nierzadko z ceny. Nie trzeba dużych funduszy na to, żeby móc odżywiać się zdrowi, wystarczy znaleźć zaprzyjaźnionego rolnika, który będzie w stanie zaoferować ekologiczne lub bio wyroby.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Zakręcony Słoik.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.