Na czym polega dieta kopenhaska i jak wpływa na zdrowie?

Mazowsze

. 2021-04-29 15:39:31 liczba odsłon: 1677
Artykuł
sponsorowany
.

.

Dieta kopenhaska, bardzo często zamiennie nazywana dietą duńską, to niezwykle restrykcyjny plan żywieniowy, który prawdopodobnie powstał w jednym ze szpitali. Dieta kopenhaska trwa bardzo krótko i wymaga pełnego skupienia. Należy do jadłospisów bardzo ubogich w kalorie, dlatego nie zaleca się stosowania dłuższego niż 13 dni. Szacunkowo, po zastosowaniu tej diety, można spodziewać się spadku wagi od 4 do 8 kilogramów.

Jakie zasady obowiązują na diecie kopenhaskiej?

Zasady diety duńskiej są bardzo restrykcyjne, dlatego należy skonsultować się z lekarzem przed jej rozpoczęciem. Do głównych założeń należą:

  • Dziennie nie zjadamy więcej jak 600-800 kalorii,

  • Maksymalnie należy spożywać 3 posiłki dziennie,

  • Trzeba trzymać się bezwzględnie wprowadzonego jadłospisu, nie ma miejsca na podjadanie,

  • Stosowana podczas diety kawa powinna pochodzić z ekspresu, może być także rozpuszczalna,

  • Dieta kopenhaska umożliwia stosowanie preparatów witaminowych,

  • Posiłki należy jeść w ściśle określonych godzinach (śniadanie między 8:00 a 9:00, obiad między 12:00 a 14:00, kolacja najpóźniej o godzinie 19:00),

  • Podczas diety należy wypijać minimum 2 litry wody dziennie,

  • Na czas trwania diety trzeba odstawić sól, cukier oraz gumę do żucia,

  • Dieta kopenhaska wyklucza jakąkolwiek aktywność fizyczną, ponieważ nie dostarcza ona wystarczającej liczby kalorii, dlatego też osoba ćwicząca mogłaby zasłabnąć.

Warto pamiętać, że po zakończeniu diety nie wolno pod żadnym pozorem objadać się. Do posiłków tradycyjnej wielkości należy wracać etapami, powoli, krok po kroku.

Jakie produkty można spożywać na diecie kopenhaskiej?

Dieta duńska to radykalne zasady, które opierają się głównie na ograniczeniu tłuszczów i węglowodanów. Z tego względu na diecie kopenhaskiej dozwolone są wyłącznie takie produkty, jak:

  • Marchew, szpinak, sałata, kalafior, pomidor, brokuł,

  • Kawa,

  • Owoce w ograniczonych ilościach, jeśli już to jabłka czy cytrusy,

  • Ryby – dorsz, pstrąg,

  • Chude mięso, takie jak drób,

  • Jajka.

Jak można wspomóc organizm podczas 13-dniowej diety?

Nie ma co ukrywać – posiłki w diecie kopenhaskiej nie są ani zbyt zachęcające, ani zbyt duże, ani różnorodne. Taki stan rzeczy może sprawić, że wiele osób podda się po kilku dniach. Są jednak sposoby na to, by nieco ułatwić sobie te kilkanaście dni, jeśli naprawdę chce się uzyskać oszałamiające wagowe efekty.

Przede wszystkim warto jeść w spokoju i celebrować każdy posiłek, zwłaszcza, że nie ma ich dużo. Warto rozkładać posiłek na całym talerzu, by mieć wrażenie, że jest go nieco więcej. Doprawianie potraw oraz kawy może wspomóc wyczucie smaku.

Innym rozwiązaniem, z którego można skorzystać jest dieta pudełkowa Afterfit. Z pewnością niejedna firma cateringowa ma w swojej ofercie tę niecodzienną dietę, a posiłki komponowane przez wykwalifikowanych dietetyków z pewnością będą lepiej smakować i pozytywnie nastrajać, niż samodzielnie przygotowane potrawy.

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.