Jakie są gatunki kawy?

Mazowsze

. 2021-05-13 14:36:27 liczba odsłon: 1863
Artykuł
sponsorowany
.

.

W Polsce królują dwa podstawowe gatunki kawy (arabika i robusta). Każdy dobry sklep z kawą oferuje mieszanki właśnie tych dwóch niesamowitych gatunków. Warto jednak wyraźnie zaznaczyć, że istnieje kilka mniej znanych odmian, z którymi warto się jak najszybciej zapoznać.

Wiele odmian uprawianych jest na stosunkowo niewielkich plantacjach, dlatego też nie odniosły one komercyjnego sukcesu. Pragnąc poznać różne smaki warto zwrócić uwagę na metody parzenia kawy.

Czym wyróżnia się liberica?

Liberica to stosunkowo mało znany gatunek kawy, który największym zainteresowaniem cieszy się na Filipinach i w Malezji. Największymi atutami jest nie tylko bardzo atrakcyjna cena, ale również duża wydajności. Liberica odkryta została dopiero w XIX wieku. W Polsce znana jest pod nazwą kawy liberyjskiej albo popularnej liberiki. Jeżeli chodzi o walory smakowe, to liberica bardzo często porównywalna jest do robusty i arabiki. Wynika to oczywiście z bardzo gorzkiego smaku i stosunkowo słabego bukietu smakowego. Na szczególną uwagę zasługuje drewniany i orzechowy posmak.

Czym charakteryzuje się excelsa?

Kawa excelsa odkryta została w 1903 roku w Afryce Równikowej. Wielu botaników zalicza ją do kawy liberyjskiej. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszy się bezkofeinowa kolumbia excelso, w której dominują nuty jaśminu, owocu truskawki i granatu. Ziarnista kawa o czekoladowym posmaku i czystym aromacie zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Najlepsze odmiany kawy uprawiane są na wysokości 900–1900 metrów nad poziomem morza na glebach powulkanicznych. Wysoko położone stoki i odpowiednia temperatura powietrza sprawia, że zbiory możliwe są praktycznie przez cały rok. Excelsa tak samo jak wszystkie inne kawy kolumbijskie są bardzo kremowe.

Robusta - co trzeba wiedzieć?

Robusta wyróżnia się wyrazistym, kwaśnym i dość gorzkim smakiem. Kawa odkryta została w Afryce w XIX wieku. Pierwsze drzewka odnaleziono w Kongo, dlatego też bardzo wiele osób tajemniczą robustę nazywa po prostu kawą kongijską. Głównymi producentami jest Kamerun, Wietnam i Uganda. Najlepsze odmiany robusty rosną na wysokości 700 metrów nad poziomem morza. Kawa co prawda nie ma dużych wymagań glebowych, dlatego też bez problemu może być uprawiana w miejscach o dużym nasłonecznieniu i dość sporej wilgotności. Kawa robusta dojrzewa przez rok, ale pamiętać należy o tym, że krzewy są dość wysokie i wydajne. Plantatorzy cenią sobie robustę również ze względu na to, że wyróżnia się ona dużą odpornością na choroby i szkodniki.

Arabica od a do z

Według wielu specjalistów najlepsza kawa speciality to właśnie ziarna arabiki. Znakami charakterystycznymi jest niesamowita gorycz, która praktycznie całkowicie pozbawiona jest kwasowości. Tradycyjna arabica może pochwalić się wysoką zawartością kofeiny oraz dość niską ilością tłuszczy i cukrów. Najlepsze gatunki występują na plantacjach w Ameryce Środkowej i Południowej. Wiele odmian znaleźć można również w centralnej części Afryki. Według najnowszych danych kawa arabica stanowi obecnie 3-4 udziału na rynku. Ziarna kawy można rozpoznać po płaskim i dość podłużnym kształcie. Po środku ziarenek znajdują się charakterystyczne pęknięcia. Jest to doskonały wybór dla osób, które w pierwszej kolejności cenią sobie głęboki i delikatny smak.

Pozostałe rodzaje kaw które warto znać

Dobra palarnia kawy powinna mieć w swojej ofercie kawę kenijską, która zaliczana jest do najlepszych odmian na świecie. Ostra i cierpkawa kawa, może pochwalić się bardzo mocnym smakiem i wspaniałym aromatem. Kenijska arabika idealnie nadaje się do kawiarek. Dużym zainteresowaniem w ostatnim czasie cieszy się Blue Mountain z Jamajki. Jest to jedna z najdroższych odmian arabiki, z racji dość niskich plonów. Dobry sklep z kawą powinien mieć w swojej ofercie sprzedażowej etiopską arabicę mokka, która rekordy popularności bije w Turcji. Zmielona na pył arabica mokka idealnie nadaje się do zaparzenia po turecku. Grubsze ziarenka można wykorzystać z kolei do ekspresów przelewowych z filtrem albo specjalnych pras francuskich.

Metody parzenia kawy

Na smak naparu ma wpływ wiele czynników. Wśród nich można wyróżnić położenie geograficzne plantacji, stopień wypalenia czy zmielenia ziaren, jakość wody, czy sposób parzenia kawy. Do najpopularniejszych akcesoriów należy drip, chemex oraz kawiarka.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.