XXI w. to wiek wzmożonej świadomości zdrowotnej. Ludzie mają dostęp do ogromnej wiedzy na temat ciała, zdrowia oraz chorób i chcą o siebie zadbać.
.
XXI w. to wiek wzmożonej świadomości zdrowotnej. Ludzie mają dostęp do ogromnej wiedzy na temat ciała, zdrowia oraz chorób i chcą o siebie zadbać.
W Internecie możemy znaleźć tysiące różnych porad jak zachować dobrą formę i witalność, jak się dobrze odżywiać, jakie produkty stosować. Kto by pomyślał, że jedna z takich popularnych diet została opracowana prawie tysiąc lat temu przez zielarkę-mniszkę – św. Hildegardę? Na czym ta dieta polega i dla kogo jest odpowiednia? W tym artykule przybliżymy kilka zasad diety opracowanej przez św. Hildegardę.
Kilka podstawowych założeń
W diecie św. Hildegardy najważniejszymi składnikami są orkisz oraz owoce i warzywa. Dodatkowo twórczyni diety wskazuje na dobroczynne działanie kasztanów jadalnych oraz kopru włoskiego. Orkisz ma być składnikiem głównym każdego kluczowego posiłku dnia, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Mięso, mleko i produkty pochodne stanowią jedynie uzupełnienie diety. Należy je ograniczać, ale nie całkowicie wykluczać. Jeśli rozważasz wypróbowanie takiego sposobu odżywiania, koniecznie odwiedź stronę: https://www.sklephildegarda.pl/, na której znajdziesz mnóstwo produktów zalecanych do spożycia przez świętą mniszkę. Ale dlaczego warto zdecydować się na skorzystanie ze wskazówek żywieniowych św. Hildegardy?
Zalety orkiszu
Orkisz – podstawa całej diety – ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Bogaty jest w błonnik, białko, witaminy (zwłaszcza z grupy A i B), żelazo i sole mineralne. Orkisz zawiera więcej białka niż pszenica, która bardzo często jest obecna w naszej kuchni, chociażby pod postacią mąki. Warto więc wykorzystać zamiast niej zdrowszą mąkę orkiszową, którą znajdziesz na stronie: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Maki-orkiszowe/127. Jakie jeszcze właściwości ma orkisz? Białko orkiszu jest o wiele bardziej przyswajalne niż to pszeniczne. Zboże pozwala na obniżenie cholesterolu, pomaga w przemianie materii i zapewnia uczucie sytości – co jest przydatne, jeśli szukasz zdrowej diety pomagającej w odchudzaniu. Zapobiega też powstawaniu kamieni żółciowych i pomaga w przypadku problemów trawiennych. Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z orkiszu, to żaden problem. W Internecie można znaleźć gotowe przepisy św. Hildegardy – proste, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.
Oprócz orkiszu
W zbilansowanej diecie równie ważne jest wykorzystanie warzyw i owoców. Te dostarczą nam wiele witamin, soli mineralnych, białek roślinnych oraz węglowodanów prostych. Z warzyw polecane są przede wszystkim: koper włoski, fasola, marchew, cebula, pietruszka czy buraki. Natomiast wśród godnych polecenia owoców znajdują się: jabłka, wiśnie, gruszki, owoce cytrusowe, jeżyny i daktyle. Jadłospis św. Hildegardy zapewni nam odpowiednią ilość wszelkich potrzebnych składników odżywczych, nie narażając nas na ich niedobór lub nadmiar, jak to często się zdarza w przypadku innych diet. W zapiskach św. Hildegardy nie brak także przepisów z użyciem mleka oraz mięs – te jednak mają stanowić wyłącznie dodatek, a nie podstawę diety. Warto pamiętać również o kasztanach jadalnych, które św. Hildegarda uznaje za jeden z ważniejszych składników naszego menu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: gotowane, pieczone, surowe. z pewnością każdy znajdzie przepis dla siebie.
Dla kogo?
Dieta św. Hildegardy jest bardzo uniwersalna i mogą ją stosować osoby cierpiące na wiele schorzeń. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo i smacznie to zdecydowanie warto ją wypróbować. Potrawy przygotowane zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy wzmocnią odporność, dostarczą niezbędnych składników odżywczych, pomogą w walce z wieloma chorobami i dodadzą energii. Ta dieta wspomaga także odchudzanie, i to w zdrowy oraz efektywny sposób. Ze względu na dużą ilość orkiszu w diecie, niezalecana jest ona jednak osobom z nietolerancją glutenu.
Próbujesz różnego rodzaju diet, ale żadna z nich nie przynosi pożądanych efektów? Zamiast gonić za chwilowymi trendami w dziedzinie żywienia, skorzystaj z porad św. Hildegardy, które są stosowane już od tysiąca lat. Prostota, umiar i naturalne składniki to największe zalety tej diety. Zaopatrz się w orkiszowe produkty, odpowiednie przyprawy oraz warzywa i eksperymentuj w kuchni, przyrządzając zdrowe dania według wskazań św. Hildegardy.