Zdrowe żywienie zgodnie z dietą św. Hildegardy – poznaj podstawowe zasady

Mazowsze

. 2021-05-28 08:46:59 liczba odsłon: 2031
Artykuł
sponsorowany
.

.

XXI w. to wiek wzmożonej świadomości zdrowotnej. Ludzie mają dostęp do ogromnej wiedzy na temat ciała, zdrowia oraz chorób i chcą o siebie zadbać.

 W Internecie możemy znaleźć tysiące różnych porad jak zachować dobrą formę i witalność, jak się dobrze odżywiać, jakie produkty stosować. Kto by pomyślał, że jedna z takich popularnych diet została opracowana prawie tysiąc lat temu przez zielarkę-mniszkę – św. Hildegardę? Na czym ta dieta polega i dla kogo jest odpowiednia? W tym artykule przybliżymy kilka zasad diety opracowanej przez św. Hildegardę. 

Kilka podstawowych założeń

W diecie św. Hildegardy najważniejszymi składnikami są orkisz oraz owoce i warzywa. Dodatkowo twórczyni diety wskazuje na dobroczynne działanie kasztanów jadalnych oraz kopru włoskiego. Orkisz ma być składnikiem głównym każdego kluczowego posiłku dnia, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Mięso, mleko i produkty pochodne stanowią jedynie uzupełnienie diety. Należy je ograniczać, ale nie całkowicie wykluczać. Jeśli rozważasz wypróbowanie takiego sposobu odżywiania, koniecznie odwiedź stronę: https://www.sklephildegarda.pl/, na której znajdziesz mnóstwo produktów zalecanych do spożycia przez świętą mniszkę. Ale dlaczego warto zdecydować się na skorzystanie ze wskazówek żywieniowych św. Hildegardy?

Zalety orkiszu

Orkisz – podstawa całej diety – ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Bogaty jest w błonnik, białko, witaminy (zwłaszcza z grupy A i B), żelazo i sole mineralne. Orkisz zawiera więcej białka niż pszenica, która bardzo często jest obecna w naszej kuchni, chociażby pod postacią mąki. Warto więc wykorzystać zamiast niej zdrowszą mąkę orkiszową, którą znajdziesz na stronie: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Maki-orkiszowe/127. Jakie jeszcze właściwości ma orkisz? Białko orkiszu jest o wiele bardziej przyswajalne niż to pszeniczne. Zboże pozwala na obniżenie cholesterolu, pomaga w przemianie materii i zapewnia uczucie sytości – co jest przydatne, jeśli szukasz zdrowej diety pomagającej w odchudzaniu. Zapobiega też powstawaniu kamieni żółciowych i pomaga w przypadku problemów trawiennych. Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z orkiszu, to żaden problem. W Internecie można znaleźć gotowe przepisy św. Hildegardy – proste, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. 

Oprócz orkiszu

W zbilansowanej diecie równie ważne jest wykorzystanie warzyw i owoców. Te dostarczą nam wiele witamin, soli mineralnych, białek roślinnych oraz węglowodanów prostych. Z warzyw polecane są przede wszystkim: koper włoski, fasola, marchew, cebula, pietruszka czy buraki. Natomiast wśród godnych polecenia owoców znajdują się: jabłka, wiśnie, gruszki, owoce cytrusowe, jeżyny i daktyle. Jadłospis św. Hildegardy zapewni nam odpowiednią ilość wszelkich potrzebnych składników odżywczych, nie narażając nas na ich niedobór lub nadmiar, jak to często się zdarza w przypadku innych diet. W zapiskach św. Hildegardy nie brak także przepisów z użyciem mleka oraz mięs – te jednak mają stanowić wyłącznie dodatek, a nie podstawę diety. Warto pamiętać również o kasztanach jadalnych, które św. Hildegarda uznaje za jeden z ważniejszych składników naszego menu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: gotowane, pieczone, surowe. z pewnością każdy znajdzie przepis dla siebie. 

Dla kogo?

Dieta św. Hildegardy jest bardzo uniwersalna i mogą ją stosować osoby cierpiące na wiele schorzeń. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo i smacznie to zdecydowanie warto ją wypróbować. Potrawy przygotowane zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy wzmocnią odporność, dostarczą niezbędnych składników odżywczych, pomogą w walce z wieloma chorobami i dodadzą energii. Ta dieta wspomaga także odchudzanie, i to w zdrowy oraz efektywny sposób. Ze względu na dużą ilość orkiszu w diecie, niezalecana jest ona jednak osobom z nietolerancją glutenu. 

Próbujesz różnego rodzaju diet, ale żadna z nich nie przynosi pożądanych efektów? Zamiast gonić za chwilowymi trendami w dziedzinie żywienia, skorzystaj z porad św. Hildegardy, które są stosowane już od tysiąca lat. Prostota, umiar i naturalne składniki to największe zalety tej diety. Zaopatrz się w orkiszowe produkty, odpowiednie przyprawy oraz warzywa i eksperymentuj w kuchni, przyrządzając zdrowe dania według wskazań św. Hildegardy. 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.