Najlepszy ser u Anny Zaboklickiej z Jaczewa!

Mazowsze

Paweł Świerczewski 2021-09-30 14:34:46 liczba odsłon: 2080
Zdjęcie symboliczne Pixabay

Zdjęcie symboliczne Pixabay

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza –„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych" oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej". Dużą część nagród przyznano mieszkańcom naszego subregionu!

Lista nagrodzonych w„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych"

Kategoria sery świeże:

I miejsce – ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek", Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;

II miejsce – ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;

III miejsce – ser serwatkowy „a la Rocotta", Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;

Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.

 

Kategoria sery dojrzewające:

I miejsce – „Piwoszek" ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;

II miejsce – „Miodzio" ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;

III miejsce – ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.

Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.

 

Kategoria sery pleśniowe:

I miejsce – Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;

II miejsce – Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;

III miejsce – Koziulki – serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.

 

Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej":

 Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

 Produkty:

I miejsce – Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;

II miejsce – Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;

III miejsce – Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia – Produkty:

  • Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
  • Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
  • Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
  • Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
  • Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.

Potrawy:

I miejsce – Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;

II miejsce– Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;

III miejsce– Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;

III miejsceAmoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.

Wyróżnienia – Potrawy:

  • Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
  • Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

 

Napoje:

I miejsce– Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;

II miejsceHerbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;

III miejsce Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic

Wyróżnienia – Napoje:

  • Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
  • Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.

 

Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

 Produkty:

I miejsce – Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;

II miejsce – Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;

III miejsce – Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.

Wyróżnienia – Produkty:

  • Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
  • Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.

Potrawy:

I miejsce – Ciasteczka z lawendą, Joanna Lutkiewicz z Sarnak;

Wyróżnienia – Potrawy:  

  • Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;

 Napoje:

I miejsce– Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.

 

 

Komentarze (1)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.