Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza –„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych" oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej". Dużą część nagród przyznano mieszkańcom naszego subregionu!
Zdjęcie symboliczne Pixabay
Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza –„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych" oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej". Dużą część nagród przyznano mieszkańcom naszego subregionu!
Lista nagrodzonych w„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych"
Kategoria sery świeże:
I miejsce – ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek", Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;
II miejsce – ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;
III miejsce – ser serwatkowy „a la Rocotta", Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;
Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.
Kategoria sery dojrzewające:
I miejsce – „Piwoszek" ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;
II miejsce – „Miodzio" ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;
III miejsce – ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.
Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.
Kategoria sery pleśniowe:
I miejsce – Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;
II miejsce – Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;
III miejsce – Koziulki – serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.
Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej":
Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych
Produkty:
I miejsce – Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;
II miejsce – Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;
III miejsce – Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.
Wyróżnienia – Produkty:
Potrawy:
I miejsce – Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;
II miejsce– Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;
III miejsce– Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;
III miejsce– Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.
Wyróżnienia – Potrawy:
Napoje:
I miejsce– Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;
II miejsce– Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;
III miejsce– Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic
Wyróżnienia – Napoje:
Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego
Produkty:
I miejsce – Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;
II miejsce – Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;
III miejsce – Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.
Wyróżnienia – Produkty:
Potrawy:
I miejsce – Ciasteczka z lawendą, Joanna Lutkiewicz z Sarnak;
Wyróżnienia – Potrawy:
Napoje:
I miejsce– Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.
najstarsze
najnowsze
popularne