Dieta o niskim indeksie glikemicznym - dla kogo?

Mazowsze

. 2021-11-25 13:13:49 liczba odsłon: 1324
Artykuł
sponsorowany
.

.

Sposób odżywiania, polegający na spożywaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym ma coraz więcej zwolenników. Ci, którzy chwalą jego zalety, wspominają o tym, że dzięki zmianie swojego menu na takie, którego posiłki nie podwyższają gwałtownie poziomu glukozy we krwi, udało im się zrzucić nadmiar masy ciała, ale też czują się mniej senni, ospali. Zarzekają się, że wybór diety o niskim IG sprawia, że cieszą się większą energią do działania. Skąd wynikają te doświadczenia? Dla kogo dieta ta będzie dobrym wyborem?

Osoby z nadwagą i otyłością a ograniczenie kaloryczności diety

Osoby z nadwagą i otyłością borykają się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Istnieje specjalny wzór, który pomaga oszacować wskaźnik masy ciała, czyli współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Prawidłowy wskaźnik BMI (z ang. Body Mass Index) waha się w granicach 18,5–24,9. Powyżej tych wartości mówi się o nadwadze (BMI do 29.9) lub otyłości I, II lub III stopnia (BMI 30,0 i powyżej). Tak wysokie BMI może świadczyć o nadmiarze tkanki tłuszczowej, która zagraża naszemu zdrowiu i predysponuje do wielu chorób.

Zauważmy, że mowa jest o tkance tłuszczowej, ale fakt jej nadmiaru nie przekłada się wcale w prosty sposób na to, że osoba z nadwagą lub otyłością z pewnością spożywa zbyt wiele tłustych potraw. Z doświadczeń wielu lekarzy i dietetyków wynika, że nadmiar tłuszczu na talerzu, tak często obwiniany za dodatkowe kilogramy na wadze, w rzeczywistości występuje dziś dość rzadko. Oponka na brzuchu powstaje zaś bardzo często w wyniku nadmiaru spożywanych kilokalorii! To one są prawdziwą plagą. W wielu gabinetach słychać skargi pacjentów na temat braku efektów odchudzania, pomimo wyeliminowania z menu sosów, tłustego mięsa, zasmażek itd. Za to oko przymykają oni na ogromne ilości zjadanych owoców, herbatę słodzoną miodem czy “fit” przekąski z syropem glukozowo-fruktozowym. Wszystkie te dietetyczne grzechy łączy jedno - pomimo obniżonej zawartości tłuszczu dostarczają o wiele więcej energii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Catering dietetyczny, który służyć ma odchudzaniu, zawiera zawsze zbilansowany stosunek węglowodanów, białka i tłuszczy, tak, aby osoba z niego korzystająca miała realne możliwości zgubienia kilogramów. Nie ma mowy o tym, by cukrów było w nadmiarze, ponieważ doświadczeni dietetycy monitorują rozkład makroskładników we wszystkich dietach. Jeśli więc pomimo rezygnacji z masła, majonezu czy golonki nadal nie chudniesz, sprawdź, czy nie jadasz zbyt wiele kilokalorii.

Senność po posiłku? To może być wina cukru

Stare porzekadło mówi, że cukier krzepi. Rzeczywiście, glukoza, która trafia do krwi na skutek konsumowanych węglowodanów, chwilowo może podnieść wydajność i dać nam zastrzyk energii. Jednak tak szybko jak przyjdzie pobudzenie po zjedzeniu czegoś słodkiego, tak szybko może dopaść nas ospałość. Prawdopodobieństwo senności wzrasta tym bardziej, im bardziej proste cukry spożywamy i spotęgowane będzie, kiedy dodatkowo zmagamy się z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Dlaczego tak się dzieje?

Jak już wiemy, węglowodany to inaczej cukry. Dzielą się one na cukry proste zbudowane z pojedynczych cząsteczek cukru prostego oraz złożone, czyli składające się z całego łańcucha nawet kilkudziesięciu cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniami glikozydowymi. Z punktu widzenia naszej wydajności, korzystniejsze będą węglowodany złożone - zostaną strawione i wchłonięte wolniej, niż cukry proste, a więc zamiast niekontrolowanego wyrzutu glukozy i insuliny nastąpi ich łagodny wzrost i spadek.

Inaczej dzieje się w przypadku cukrów prostych - tutaj działanie insuliny jest szybkie, a to z kolei może niekiedy skutkować uczuciem nieuzasadnionego wysiłkiem zmęczenia. Jeśli w grę wchodzi insulinooporność, to krążąca w krwi glukoza wraz ze stałym, wysokim stężeniem insuliny we krwi może być powodem poczucia silnej senności. Dla osób z insulinoopornością oraz z cukrzycą powstała dieta pudełkowa, w tym często polecana Wygodna Dieta https://www.wygodnadieta.pl/, która całkowicie minimalizuje ryzyko złego samopoczucia spowodowanego nieodpowiednim doborem węglowodanów. Oparta jest na produktach o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują wahań poziomu glukozy we krwi.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest skierowana do osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą typu II. Dzięki odpowiednio zbilansowanemu menu, które składa się z produktów o niskim indeksie glikemicznym, nie będziemy odczuwać już skutków wahań glukozy we krwi. Ten rodzaj diety będzie również dobrym wyborem dla osób, które chcą schudnąć. Wystarczy tylko dobrać odpowiednią kaloryczność i czekać na pierwsze efekty!

 

 

 



 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.