Zespół jelita drażliwego - dieta

Mazowsze

. 2022-03-03 08:49:51 liczba odsłon: 1247
Artykuł
sponsorowany
.

.

Wiele osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) nie może spożywać różnych pokarmów ze względu na nieprzyjemną reakcję organizmu. Chociaż niektóre pokarmy mogą być problematyczne, istnieje wiele potraw, które osoby z IBS mogą bezpiecznie spożywać. Spożywanie posiłków poza domem może być nadal przyjemne, a dieta pacjentów może składać się z szerokiej gamy produktów.

Dieta w IBS

Jeśli masz IBS, możesz zminimalizować objawy wywołane przez pokarmy, stosując zdrową, zbilansowaną dietę składającą się z trzech posiłków i 2-3 przekąsek dziennie. Ważne jest, aby dieta była bogata w błonnik, niskotłuszczowa i zawierała dużo owoców i warzyw. Należy pamiętać, że IBS i dieta to sprawa bardzo indywidualna, ponieważ to, co sprawdza się u jednej osoby z IBS, może nie działać u kogoś innego. Jednak z czasem pacjenci, dietetycy i lekarze zidentyfikowali pewne pokarmy, które wydają się powodować problemy u wielu osób. Należy pamiętać, że zaleca się spożywanie różnorodnych pokarmów, a niektóre z tych sugestii mogą okazać się skuteczne. Jeśli jednak sugestie te wywołują negatywne reakcje, należy ich unikać.

Wskazówki dotyczące diety w IBS

Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc w codziennym komponowaniu diety w IBS

  • Spożywaj wszystkie gotowane warzywa, z wyjątkiem kapusty, kalafiora i brokułów, które mogą powodować zbyt duże ilości gazów - jeśli jednak są to Twoje ulubione potrawy i nie powodują u Ciebie problemów, możesz je również spożywać.

  • Spróbuj owoców bez skórki.

  • Niektórzy pacjenci z IBS odnoszą korzyści ze zwiększenia zawartości błonnika w diecie. Jeśli chodzi o błonnik, należy zwiększać jego ilość powoli i zapewnić spożycie wody na poziomie 1,5-2 l dziennie.

  • Błonnik z otrębów może nasilać niektóre objawy IBS, dlatego należy uważać na wszelkie negatywne reakcje na ten pokarm.

  • Zazwyczaj osoby z IBS tolerują chleb, makaron, ryż, bułki i krakersy, w każdej odmianie, w tym żytnie, pełnoziarniste, białe, bezglutenowe itd., za wyjątkiem osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.

  • Niektórzy uważają nasiona za wyzwanie, ale warto poeksperymentować, aby sprawdzić, czy nie przeszkadzają.

  • Produkty mleczne sprawiają problemy tylko osobom z nietolerancją laktozy, więc można się nimi bez obaw zajadać. Jeśli oprócz IBS masz nietolerancję laktozy, możesz spróbować produktów bezlaktozowych lub tabletek wspomagających trawienie laktozy.

  • Można spożywać wszystkie rodzaje mięsa oraz ryby.

  • Niektórzy ludzie mają problemy z mocno przyprawionymi lub smażonymi potrawami.

  • Jeśli chodzi o pokarmy, które potencjalnie wyzwalają objawy IBS, spróbuj wprowadzić je z powrotem do swojej diety, jedząc małe porcje i jedząc tylko jeden pokarm wyzwalający na raz.

  • Dobrym rozwiązaniem dla niektórych osób jest przyjmowanie 1-3 łyżek lub trzech kapsułek suplementu z rozpuszczalnym błonnikiem przed potencjalnie wyzwalającym posiłkiem. Suplement ten może uchronić przed wystąpieniem objawów. Dodając błonnik do swojej diety, należy postępować powoli.

  • Przygotowuj potrawy na grillu, w piekarniku, piecu lub na parze, używając niewielkiej ilości oleju lub nie używając go wcale. Spróbuj użyć sprayu do gotowania zamiast oleju.

Dieta o niskiej zawartości FODMAP w IBS

W przypadku niektórych osób z IBS, dieta o niskiej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (low FODMAP) może zmniejszyć objawy. Założenie jest takie, że fermentacja żywności w jelitach prowadzi do nieprzyjemnych efektów ubocznych, które imitują lub nasilają objawy IBS. W IBS bardzo często obserwuje się wzdęcia i dyskomfort ze strony jelit. Bardzo często brzuch jest wtedy bolesny i “napompowany” DIeta low FODMAP, w przypadku IBS, może być stosowana jako dieta na płaski brzuch. Ograniczenie produktów FODMAP z pewnością wyeliminuje zdjęcia.

Wskazówki dotyczące diety IBS podczas pobytu poza domem

Jeśli chodzi o jedzenie poza domem, staraj się wybierać potrawy najbardziej zbliżone do tych, które jadłbyś w domu. Zamawiaj sosy i dressingi na boku, unikaj smażonych potraw, poproś o ograniczone przyprawy, unikaj potraw o dużej zawartości oleju, zjedz małą porcję deseru i nie przejadaj się! Gdy jesteś na przyjęciu lub u znajomych, jeśli to możliwe, poinformuj gospodarza o swoich preferencjach i potrzebach żywieniowych, ale jeśli nie możesz, trzymaj się potraw, które znasz i które są dla Ciebie bezpieczne. Jeśli nadal jesteś głodny, zjedz po powrocie do domu.

Chociaż IBS może stanowić wyzwanie, jeśli chodzi o jedzenie, ważne jest, aby przyjąć perspektywę, że nadal istnieje wiele pokarmów, którymi można się cieszyć. Przede wszystkim należy zacząć od zrównoważonej i regularnej diety

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.