Która strona folii aluminiowej powinna być używana

Mazowsze

. 2022-04-15 14:30:20 liczba odsłon: 2751
Artykuł
sponsorowany
.

.

Folia aluminiowa używana jest obecnie bardzo powszechnie. Nie każdy jednak wie, która strona folii aluminiowej powinna być używana.

 Jak się okazuje, obie strony charakteryzują inne parametry, które znajdują zastosowanie w odmiennych sytuacjach. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zapraszamy do lektury! 

1. Co to jest folia aluminiowa? 

2. Jakie jest zastosowanie folii aluminiowej? 

3. Folia aluminiowa – zasady korzystania 

4. Która strona folii aluminiowej powinna być używana? 

Co to jest folia aluminiowa?

Pierwsza folia aluminiowa, która przypomina tę współczesną, została wyprodukowana w roku 1910 przez firmę w Szwajcarii. Początkowo nie była zbyt popularna, aż do lat dwudziestych. Początkowo wykorzystywana była przed producentów cukierków, a także wyrobów tytoniowych. Zastąpiła cynę. Obecnie folię aluminiową stosuje się w prawie każdym domu. Nie każdy jednak wie, której strony folii aluminiowej używać. Zastanawiasz się, która strona folii aluminiowej powinna być używana? 

Jakie jest zastosowanie folii aluminiowej? 

Folia aluminiowa ma ogrom kuchennych zastosowań. Zwykle przydaje się amatorom pieczenia, ale nie tylko. Wiele osób decyduje się używać folii aluminiowej do owijania produktów żywnościowych, żeby dłużej zatrzymać ich świeżość. To, co charakteryzuje folię wykonaną z aluminium, to nieprzepuszczalność powietrza, wody, a także światła. To właśnie te parametry sprawiają, że żywność owinięta w folię aluminiową pozostaje tak długo świeża, a jej smak i aromat nie ulega zmianie. Do czego służy folia aluminiowa poza tym? Przygotowane w niej mięsa lub ryby doskonale smakują, zachowując swoją soczystością i pełnię smaku.  

Folia aluminiowa – zasady korzystania 

Wiele osób korzysta z folii aluminiowej na co dzień, jednak nie każdy wie, do czego służy matowa strona folii aluminiowej, a do czego błyszcząca. Zatem poznaj szczegóły!

1. Strona błyszcząca – nie przepuszcza ciepła. Dzięki temu, że ma specjalną strukturę, odbija ciepło. 

2. Strona matowa – pozwala na przenikanie ciepła przez folię. 

Która strona folii aluminiowej powinna być używana? 

To, która strona folii aluminiowej służy lepiej jest rzeczą względną. Zależy bowiem od potrzeb. Jeśli na przykład planujesz upiec mięso, błyszcząca strona folii aluminiowej powinna znaleźć się od środka. W efekcie ciepło z piekarnika będzie mogło wchłonąć do mięsa, a jednocześnie temperatura nie ucieknie na zewnątrz. Podobnie należy postępować, jeśli nie chcesz, żeby potrawy zbyt szybko wystygły. Z kolei jeśli chcesz zachować świeżość żywności, owijamy potrawę błyszczącą stroną na zewnątrz. 

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.