reklama

Jak nie marnować żywności?

Mazowsze

. 2022-05-17 12:22:15 liczba odsłon: 376
Artykuł
sponsorowany
.

.

Co roku Polacy wyrzucają do śmietnika ok. 5 milionów ton jedzenia! Do tego marnotrawstwa dokładają się wszyscy: sklepy, producenci, restauratorzy. Jednak 60 proc. tych „śmieci” pochodzi z gospodarstw domowych. Czas to zmienić. Przyjrzyjmy się codziennym zachowaniom i spróbujmy wdrożyć w naszych domach program naprawczy.

reklama

Dlaczego marnujemy jedzenie? 

Powodów jest wiele. Przede wszystkim mamy tendencję do kupowania na zapas. Zwyczaj ten został dodatkowo wzmocniony przez niepewną sytuację na świecie – najpierw przez pandemię koronawirusa, a teraz przez wybuch wojny. Polacy czują silną potrzebę, by zabezpieczyć się na trudne czasy, dlatego zapełniają po brzegi półki swoich domowych spiżarni.  

Kolejne grzechy? Brak konkretnej listy zakupów. Spacerując pomiędzy alejkami w supermarketach zbyt często opieramy się pokusie „jeszcze to, jeszcze tamto”. Spontanicznie wrzucamy zbędne rzeczy do koszyka, a potem w domu okazuje się, że nie mamy pomysłu, jak dany produkt wykorzystać. Nie sprawdzamy też daty przydatności do spożycia, albo najzwyczajniej w świecie zdarza nam się ją przegapić. A to już krótka droga do tego, aby jedzenie znalazło się w koszu.

Co jeszcze nas gubi? Podejście: skoro jedzenie jest tanie i tak łatwo dostępne, to nie żal go wyrzucić…Ludzie z łatwością wyrzucają czerstwy chleb, „wczorajszą” drożdżówkę, niedojedzony serek czy parę plastrów uschniętej szynki. To chyba jedna z największych bolączek naszych czasów, szczególnie, gdy zdamy sobie sprawę, że ok. 850 milionów ludzi na świecie głoduje lub jest niedożywionych.

Robimy też błędy w przechowywaniu żywności. Informacja o tym, które produkty trzeba przechowywać w lodówce czy zamrażarce, a które na blacie lub w szafce znajduje się najczęściej na opakowaniu. Zapominamy, że papryka, seler czy sałata powinny trafić z torby sklepowej od razu do lodówki. Pozostawione w temperaturze pokojowej szybciej się psują.

Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia

W 2020 r. ONZ ustanowiła Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Święto przypada na 29 września i ma na celu zwrócenie uwagi na problem wyrzucania żywności. To nie tylko niegospodarność i starta pieniędzy, ale też kwestia niedbania o planetę. Wyrzucając jedzenie marnujemy zasoby (np. wody), które były potrzebne do produkcji, a także zwiększamy ślad węglowy (transport towaru).  Żywność trafiająca na  wysypisko, rozkłada się i zanieczyszcza glebę i powietrze.

Jedzenie, które wyrzucają Polacy, zapełniłoby Stadion Narodowy trzykrotnie! Są to: jogurty, serki, czerstwy chleb, wędliny, Skoro to wszystko wiemy, musimy coś z tym zrobić. Najlepiej zacznijmy od siebie. Jak się do tego zabrać? Jak uniknąć wyrzucenia jedzenia na śmietnik? Podrzucamy parę cennych wskazówek. Kierujmy się przede wszystkim umiarkowaniem i rozsądkiem!

Zacznijmy od planowania

Dobra organizacja to podstawa. Ułóżmy tygodniowy jadłospis i zgodnie z tym planem zróbmy listę zakupową. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że wszystkie produkty znajdą w kuchni zastosowanie. Jeśli na stoisku z warzywami i owocami widzimy brzydsze okazy, kupmy je i tego samego dnia wykorzystajmy. Jeśli pozostaną na sklepowych półkach, najpewniej trafią do kosza. Dojrzałe awokado to baza sosu guacamole, miękkie banany zmieńmy w chlebek bananowy, lekko pogniecione truskawki świetnie sprawdzą się w koktajlu, a z dojrzałych gruszek możemy upiec tartę gruszkową. A kiedy odwiedzamy restaurację i zamówimy zbyt obfity posiłek, poprośmy kelnera o zapakowanie na wynos pozostałości z talerza.

Zwróćmy też uwagę na przechowywanie żywności w lodówce. Zapakujmy rybę, ser i wędliny w specjalne pojemniki na żywność Rotho Click&Lock lub pojemniki Curver Smart Eco Fresh, żeby zapobiec wysychaniu i psuciu się produktów. Pod szczelnym zamknięciem jedzenie dłużej zachowa swoją świeżość, a intensywne zapachy nie przedostaną się do innych zakamarków lodówki.

Ważna zasada: fusy po kawie i herbacie, ogryzki, pestki, skórki owoców i warzyw wyrzucajmy do brązowych pojemników z napisem bio albo do przydomowych kompostowników. Tam jest ich miejsce!

Z resztek, które zostały w lodówce, można wyczarować  nowatorskie dania. Zostało Ci trochę brokułów z obiadu? Możesz je zmiksować, dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy, orzechy i uformować kotleciki warzywne. Wczorajsze ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z twarogiem i zrób pyszne leniwe! Ugotowaną w rosole włoszczyznę wykorzystaj jako bazę do tradycyjnej sałatki jarzynowej, z kukurydzą, groszkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Postawmy na kreatywność! Bawmy się tym i czerpmy z tego przyjemność! 

Cała nadzieja w jadłodzielniach

Co jeszcze możemy zrobić? Zamrażajmy nadwyżki przygotowanych dań. Dzielmy się jedzeniem. Upiekliśmy blachę ciasta? - zanieśmy parę kawałków sąsiadom. Zostały nam sałatki i mięsa po imprezie rodzinnej? -  rozdzielmy je wśród gości. Upiekliśmy wielką porcję zapiekanki? – zanieśmy ją do biura i poczęstujmy kolegów i koleżanki z pracy.

Z pewnością każdy z nas słyszał o takim miejscu jak jadłodzielnia. Idea „foodsharingu” (dzielenia się żywnością) przywędrowała z Niemiec. Pierwszy punkt wymiany żywności powstał w 2016 r. na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Na jakich zasadach działa? Po prostu przynosisz produkty i zostawiasz w szafce lub lodówce. Może to być słoik zupy lub opakowanie kiełbasy, która Ci nie smakuje. Albo inaczej. Wpadasz i częstujesz się. Jadłodzielniom przyświeca jedna zasada – jedzenie nie może się marnować!

Czytaj także

reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.