Finałowe smakowitości - W XV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego nie zabrakło producentów z subregionu siedleckiego

Mazowsze

Bartosz Szumowski 2022-07-02 08:24:43 liczba odsłon: 1405
Galantyna rybna od KGW „Goździczanki” w Goździku

Galantyna rybna od KGW „Goździczanki” w Goździku

W XV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego nie zabrakło producentów z subregionu siedleckiego.

Konkurs, obchodzący w tym roku jubileusz, jest skierowany zarówno do firm, jak i do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne oraz osoby fizyczne) z terenu województwa mazowieckiego. Celem konkursu od 15 lat jest niezmiennie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny,by można go było promować przy różnych okazjach.

GALANTYNA I POLĘDWICZKI

Tegoroczną edycję Lauru rozstrzygnięto na początku czerwca. Tym razem zaszczytny tytuł zdobyło 2 producentów indywidualnych z naszych stron. W kategorii „ryby i przetwory rybne” było to Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku w gminie Górzno (pow. garwoliński). Zwycięstwo przyniosła mu galantyna rybna babci Goździkowej. W kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego trafił do Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie (pow. sokołowski). Nagrodzone zostały serwowane przez KGW polędwiczki wieprzowe wędzone parzone.

Nagrody zgarnęli także przedsiębiorcy z subregionu siedleckiego. W tym roku tryumfowali w kategorii „wyroby pochodzenia roślinnego”. Firma Usługi Gastronomiczno- Turystyczne Roman Woźnica z Sulejówka (pow. miński) zwyciężyła za sprawą chutneya z pieczonej dyni.

MIODOWE ALBO MALINOWE

Kapituła Konkursu przyznała również 3 wyróżnienia dla wytwórców indywidualnych z naszego regionu. Ich listę otwiera Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów (powiat miński) za tort miodowy w kategorii „wyroby cukiernicze”.

Kolejne jest Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki” w Kobylnicy w gminie Maciejowice (pow. garwoliński), które w kategorii „owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego” otrzymało wyróżnienie za kobyleńskie powidła malinowe z bonusem. W kategorii „produkty mleczarskie” wyróżniona została także Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica (pow. węgrowski) za ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek”.

Jak podkreślają organizatorzy konkursu, wszystkie nagrodzone produkty były przygotowane z najlepszej
jakości naturalnych surowców (często pozyskiwanych z własnych gospodarstw) i według unikalnych receptur.
(BS)

Zdjęcia: Grzegorz Żak

Komentarze (0)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.