W XV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego nie zabrakło producentów z subregionu siedleckiego.
Galantyna rybna od KGW „Goździczanki” w Goździku
W XV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego nie zabrakło producentów z subregionu siedleckiego.
Konkurs, obchodzący w tym roku jubileusz, jest skierowany zarówno do firm, jak i do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne oraz osoby fizyczne) z terenu województwa mazowieckiego. Celem konkursu od 15 lat jest niezmiennie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny,by można go było promować przy różnych okazjach.
GALANTYNA I POLĘDWICZKI
Tegoroczną edycję Lauru rozstrzygnięto na początku czerwca. Tym razem zaszczytny tytuł zdobyło 2 producentów indywidualnych z naszych stron. W kategorii „ryby i przetwory rybne” było to Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku w gminie Górzno (pow. garwoliński). Zwycięstwo przyniosła mu galantyna rybna babci Goździkowej. W kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego trafił do Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie (pow. sokołowski). Nagrodzone zostały serwowane przez KGW polędwiczki wieprzowe wędzone parzone.
Nagrody zgarnęli także przedsiębiorcy z subregionu siedleckiego. W tym roku tryumfowali w kategorii „wyroby pochodzenia roślinnego”. Firma Usługi Gastronomiczno- Turystyczne Roman Woźnica z Sulejówka (pow. miński) zwyciężyła za sprawą chutneya z pieczonej dyni.
MIODOWE ALBO MALINOWE
Kapituła Konkursu przyznała również 3 wyróżnienia dla wytwórców indywidualnych z naszego regionu. Ich listę otwiera Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów (powiat miński) za tort miodowy w kategorii „wyroby cukiernicze”.
Kolejne jest Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki” w Kobylnicy w gminie Maciejowice (pow. garwoliński), które w kategorii „owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego” otrzymało wyróżnienie za kobyleńskie powidła malinowe z bonusem. W kategorii „produkty mleczarskie” wyróżniona została także Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica (pow. węgrowski) za ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek”.
Jak podkreślają organizatorzy konkursu, wszystkie nagrodzone produkty były przygotowane z najlepszej
jakości naturalnych surowców (często pozyskiwanych z własnych gospodarstw) i według unikalnych receptur.
(BS)
Zdjęcia: Grzegorz Żak