Dekstroza - cukier gronowy w diecie sportowców

Mazowsze

. 2022-07-11 14:29:34 liczba odsłon: 1264
Artykuł
sponsorowany
.

.

Sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne jest dostarczanie do organizmu energii w odpowiednich dawkach. Cukier prosty, jakim jest dekstroza, świetnie sprawdza się w roli źródła energii. Duże ilości dekstrozy można znaleźć w owocach, w szczególności winogronach, stąd jej alternatywna nazwa cukier gronowy. Co to jest dekstroza, jak wpływa na organizm, w jaki sposób można ją przyjmować? Sprawdź najważniejsze informacje.

Czym jest dekstroza?

Dekstroza, czy inaczej cukier gronowy należy do łatwoprzyswajalnych cukrów prostych. Jest to tak zwana prawoskrętna glukoza, izomer optyczny glukozy - prawoskrętna wersja glukozy. Naturalnie występuje w wielu surowcach i produktach:

- owocach,

- miodzie,

- sokach.

Deskstroza składa się na syrop glukozowy wykorzystywany powszechnie w przemyśle spożywczym. Temat dekstrozy poruszany jest także w licznych opracowaniach.

Wpływ dekstrozy na organizm

Czysta dekstroza to biała, krystaliczna substancja o słodkim smaku. Jest najłatwiej przyswajana przez organizm ludzki, szybko powoduje podniesienie poziomu cukru we krwi i zwiększenie wydzielania insuliny, zatem poziom insuliny także rośnie. Dzięki transportowi wraz z kreatyną do włókien mięśniowych dekstroza może przyczyniać się pośrednio do szybszej budowy masy mięśniowej w treningu.

Znaczenie dekstrozy w diecie sportowców

Stosunkowo wysoka dostępność i niska cena dekstrozy sprawia, że to powszechnie stosowany składnik odżywek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Wygodna postać proszku, jaką mogą przyjmować, na przykład https://ostrovit.com/pl/products/ostrovit-dekstroza-1500-g-24026.html ułatwia precyzyjne dawkowanie. Glukoza przyjmowana w formie dekstrozy:

- powoduje podniesienie poziomu cukru we krwi, co stymuluje trzustkę do większego wydzielania insuliny będącej hormonem anabolicznym,

- wpływa na wydolność organizmu, zapewniając odpowiedni poziom cukru we krwi

- ma wysoki indeks glikemiczny oraz doskonałą szybkość wchłaniania do krwioobiegu,

- cukier gronowy jest najlepszym transporterem kreatyny, sprzyja w rozwoju mięśni - jest to ważne na przykład dla osób trenujących kulturystykę.

Możliwe skutki uboczne przyjmowania dekstrozy

Dekstroza nie powinna być przyjmowana stale, lepszą na dłuższą metę jako źródło energii są cukry złożone. Nadmiar cukrów prostych może przyczyniać się do:

- podwyższenia ciśnienia tętniczego,

- otyłości,

- zaburzeń emocjonalnych, wahania nastrojów.

Spadki energii wywołane przewlekłym stresem, albo przez choroby serca lub układu nerwowego nie powinny być regulowane przyjmowaniem dekstrozy. Co ciekawe, nie wykazano skutków ubocznych objawowego leczenia hipoglikemii po spożyciu dekstrozy, jeżeli organizm prawidłowo funkcjonuje.

Jak powinno wyglądać spożycie dekstrozy?

Dekstroza może stanowić składnik odżywek dla sportowców, a także być preparatem wspierającym leczenie niektórych schorzeń. Wraz z innymi suplementami diety najczęściej występuje w postaci tabletek albo proszku. Jej przyjmowanie powinno być celowe, należy pamiętać, iż ma ona wysoki indeks glikemiczny.

Dekstroza może uzupełniać niedobór energii po treningu siłowym albo wytrzymałościowym. Warto zaznaczyć, że dekstroza należy do suplementów diety, które pośrednio wspomagają transport kreatyny do mięśni, co w efekcie pomaga w budowaniu masy mięśniowej.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.