„Laureaci Lauru” - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach + przepis na grillowane roladki z cukinii z mozzarellą

Mazowsze

Zbigniew Juśkiewicz 2022-07-13 10:19:52 liczba odsłon: 2276
Ser Mozzarella OSM Siedlce wygrał w 2021 roku w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku w kategorii produktów mlecznych

Ser Mozzarella OSM Siedlce wygrał w 2021 roku w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku w kategorii produktów mlecznych

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zakładów pracy w Siedlcach.

Nie tylko przetrwała trudny okres przemian gospodarczych w latach 90. XX w., kiedy to wiele podobnych zakładów upadło, ale w ciągu ostatnich lat rozwinęła się znacząco i utrwaliła swoją silną pozycję na trudnym rynku.

Dzisiaj jest producentem wyrobów spożywczych najwyższej jakości a także stabilnym pracodawcą. Trudno też przecenić jej wpływ na rozwój naszego rolnictwa. Mleczarnia współpracuje z wieloma gospodarstwami, gwarantując im nie tylko rynek zbytu, ale także stabilną cenę mleka.

OSM terenem swojego działania obejmuje powiat siedlecki oraz sąsiednie. To rejon czysty ekologicznie, bez wielkich zakładów przemysłowych, z dobrze rozwiniętym rolnictwem. I to są atuty firmy, które to potrafi dobrze wykorzystać.

Ten rok jest szczególny dla OSM w Siedlcach, bowiem po obchodach jubileuszu 90-lecia swojego istnienia i przetrwaniu pandemii nadal się rozwija i wdraża nowe technologie. To powód do dumy, bo mleczarnia jest jednym z najstarszych zakładów produkcyjnych w mieście. Można powiedzieć, że na jej produktach wychowało się wiele pokoleń siedlczan. Bo kto nie jadł „Serka homogenizowanego”? Bez przesady można powiedzieć, że to taki nasz lokalny „Paprykarz szczeciński”.

Historia mleczarni jest w dużym stopniu także historią miasta. Kiedy powstała w 1931 roku, swoją siedzibę miała w centrum Siedlec, przy ul. Piłsudskiego. W 1942 roku rozpoczęto budowę nowego zakładu mleczarskiego przy ul. Kazimierzowskiej 7, gdzie do dzisiaj znajduje się siedziba OSM.

Na przestrzeni lat zakład się zmieniał, reorganizował i rozbudowywał. Stale zwiększał ofertę swoich wyrobów. Dzisiaj Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach łączy 90-letnią tradycję ruchu spółdzielczego z nowoczesną organizacją i najnowszą technologią produkcji.

Wieloletnie działania, zmierzające do pozyskiwania mleka najwyższej jakości, przyniosły efekty. Obecnie blisko 99 proc. skupowanego przez OSM mleka jest w klasie I i Ekstra. Jest to możliwe dzięki temu, że Spółdzielnia ma dobrze rozwiniętą bazę transportową, dzięki czemu zawsze dociera na czas do producentów mleka, kontrahentów, dystrybutorów i oczywiście klientów. A ci potrafią docenić produkty doskonałej jakości.

Aby zaspokoić najbardziej wybredne gusta, a także skutecznie opierać się konkurencji, firma ciągle unowocześnia bazę przetwórczą, wdraża nowe technologie produkcji i wprowadza na rynek nowe wyroby, zawsze tylko z naturalnych surowców i bez konserwantów. Jednym z przykładów jest „SerekSiedlecki”, przygotowany dla klientów z okazji 90-lecia OSM. To serek kanapkowy o smaku śmietankowym – produkt delikatny i naturalny. Jest produkowany wyłącznie z wysokiej jakości mleka i śmietany. Ten produkt to powrót do korzeni, bowiem „Serek Siedlecki” znajdował się w ofercie mleczarni około 25 lat temu. Teraz powrócił w nowej odsłonie.

Wyroby OSM są doceniane i zdobywają wiele laurów. Tylko w ubiegłym roku było ich kilkanaście – między innymi „Serek Siedlecki” wygrał w konkursie „Smaki i Barwy Mazowsza”, zyskując tytuł Hit Wystawy podczas XXVII Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym. Z kolei ser Mozzarella OSM wygrał w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku w kategorii produktów mlecznych. (Zbj)

Grillowane roladki z cukinii  z mozzarellą OSM Siedlce (Przepis):

Składniki:

1 cukinia,

kawałek mozzarelli OSM Siedlce,

3 łyżki oleju rzepakowego,

sól i pieprz do smaku,

1 płaska łyżeczka krojonych pomidorów suszonych,

2 duże ząbki czosnku,

1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,

1 płaska łyżeczka oregano,

1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój na krążki. Na 1 godz. przed podaniem dania polej cukinię olejem rzepakowym i dokładnie osól. Następnie pozostaw w pojemniku. Cukinia musi puścić soki, aby była miękka po grillowaniu. W drugim pojemniku przygotowuj farsz. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pomidory suszone, zioła prowansalskie, oregano, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i łyżkę oliwy. Całość wymieszaj. Cukinię rozłóż na grillu i opiekaj z jednej strony około 5 minut. Następnie cukinię przewróć na drugą stronę i na wierzchu ułóż farsz z mozzarellą. Ponownie opiekaj cukinię około 5 minut.

SMACZNEGO!!!

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.