reklama

Akcja biblioteki w Olszance: znani pisarze polecają swoje ulubione książki!

Łosice, Olszanka

Milena Celińska 2023-04-02 15:36:22 liczba odsłon: 4213

Małgorzata Chraniuk, kierownik GBP w Olszance

Nie wiecie jaką książkę przeczytać? Chcecie wiedzieć co czytają znani pisarze? Dzięki akcji wymyślonej przez Małgorzatę Chraniuk, bibliotekarkę z Olszanki, możecie dowiedzieć się jakie tytuły polecają znani pisarze.

Małgorzata Chraniuk jest kierownikiem Gminnej Biblioteki Publicznej w Olszance. To  właściwy człowiek na właściwym miejscu. Sama kocha czytać i robi wszystko, by tą pasją zarazić innych. 

- Ostatnio tak sobie pomyślałam, że jeśli nie mam pieniędzy, by zaprosić autorów do biblioteki, by promowali swoje książki to może jakoś inaczej mogłabym ich twórczość przedstawić czytelnikom. I przyszedł mi do głowy taki pomysł: napiszę do nich maila, zapytam jakie książki by polecili czytelnikom – mówi Małgorzata Chraniuk.– Pomyślałam, że nie tylko mnie może ciekawić co czytają autorzy z pierwszych stron gazet. A z drugiej strony tak jak wiem po sobie niby wydaje się proste wybrać te kilka najlepszych przeczytanych książek, ale jak wybrać te „top” jak się czyta sto książek w ciągu roku? Nie mówiąc już o wszystkich książkach przeczytanych w życiu.

Pani Małgosia odszukała w internecie kontakty do autorów. Napisała do niech e-maile. Poprosiła o wybranie trzech książek, które by polecili czytelnikom. Było też drugie pytanie: która książka napisana przez pisarza jest dla niego najważniejsza?

- Wysłałam te e-maile i zastanawiałam się, czy taka mała biblioteka może liczyć na odzew od ludzi z pierwszych stron gazet? Długo nie czekałam. Odzew był bardzo duży – cieszy się pani Małgosia i czyta e- mail od  Kasi Bulicz- Kasprzak, która napisała „A czy myśli Pani, że byłoby zainteresowanie spotkaniem autorskim? Bo jeśli tak, to ja bym mogła się do Was wybrać, gdy zrobiłoby się ciepłej i dzień wydłużył. Pieniądze to nie wszystko, w życiu liczą się ludzie. Jeśli czytelnicy chcieliby się spotkać, to może dałabym radę wygospodarować jedno popołudnie, bo odległości niewielka”.

Takich listów było dużo więcej, bo prawie 20. Pisarze wysłali zdjęcia z autografami dedykowanymi czytelnikom biblioteki. To m.in. Katarzyna Bonda, Waldemar Cichoń, Ewa Bauer,  Grażyna Jeromin Gałuszka,  czy nasza redakcyjna koleżanka Mariola Zaczyńska. Jakie książki polecają i jakie były ich własne dla nich najważniejsze? Można o tym poczytać  na facebooku Gminnej Biblioteki Publicznej w Olszance

Co więcej wielu autorów zapowiedziało, że przyjedzie do bibiloteki w Olszance, by spotkać się z czytelnikami.

- Nadrabiajcie czytanie tych książek, które odkładaliście na później, wracajcie zarówno do klasyki, jak i innych interesujących was pozycji, a także tych polecanych przez naszych pisarzy. Zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemności z książką  - zachęca Małgorzata Chraniuk

Więcej na temat akcji pani Małgosi przeczytacie już w środę  (5 kwietnia) na łamach "Tygodnika Siedleckiego"

Komentarze (1)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

• najstarsze

• najnowsze

• popularne

reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.