Ukraina na słodko – pyszne desery zza wschodniej granicy

Mazowsze

. 2023-05-30 11:22:54 liczba odsłon: 814
Artykuł
sponsorowany
.

.

Jeżeli chcesz dogłębnie poznać kuchnię danego kraju, to nie sposób pominąć dań na słodko. Ukraińcy przygotowują je w różnej formie. Część z nich nadaje się oczywiście na deser czy podwieczorek, jednak niektóre doskonale sprawdzą się jako porządne śniadanie czy kolacja na słodko. Jeżeli chcesz zaskoczyć wszystkich, podając łakocie, których nie próbowali nigdy wcześniej, postaw na pyszności prosto z Ukrainy.

Ukraińska chałwa

To prosty w przygotowaniu przysmak, jednak możesz łatwo kupić go także w sklepie z ukraińskimi produktami. Na Ukrainie chwałę produkuje się jednak nie z nasion sezamu, a dostępnych lokalnie nasion słonecznika. Smakiem nie ustępuje jednak wyrobom, które znamy z polskich sklepów. Ma orzechowy smak, jest krucha i bardzo słodka. Ukraińcy uwielbiają chwałę, więc można znaleźć ją w wielu różnych wariantach. Najbardziej klasyczną jest wersja waniliowa, jednak warto spróbować także słonecznikowych pyszności z dodatkiem czekolady czy bakalii. Chociaż chałwa ukraińska jest kaloryczna, to warto spożywać ją od czasu do czasu nie tylko ze względy na smak, ale wiele właściwości prozdrowotnych. Ziarna słonecznika są pełne antyoksydantów i witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tort Napoleon

Przygotowanie tego deseru zajmuje sporo czasu, jednak jego smak wynagradza włożony trud. Sekretem tortu Napoleon są cienko rozwałkowane blaty kruchego ciasta. Każdy z nich trzeba piec pojedynczo. Po wyjęciu z piekarnika przekłada się je warstwami kremu. W najbardziej klasycznej wersji jest to krem waniliowy, jednak można spotkać się także z przepisami uwzględniającymi masę kajmakową, krem maślany lub nawet twaróg. Koniecznie spróbuj wykonać je samodzielnie, jeżeli popularne torty biszkoptowe Ci się znudziły. Deser wygląda bardzo wykwintnie, więc zdecydowanie warto zaserwować je gościom przy okazji rodzinnych uroczystości.

Ukraińskie zefiry

Jeżeli uwielbiasz piankowe desery lekkie jak chmurka, o delikatnie owocowym smaku, to zefiry są wprost stworzone dla ciebie. Przygotowuję się je na bazie białek jaj, agaru, pektyny bądź żelatyny, musu owocowego oraz oczywiście dużej ilości cukru. Z tego względu to niezwykle słodki deser, który jednak ma stosunkowo niewiele kalorii. Z pewnością przypadną do gustu najmłodszym, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także cudowny wygląd. Te słodycze z Ukrainy przypominają nieco popularne u nas bezy, jednak w przeciwieństwie do nich są miękkie i wprost rozpływają się w ustach.

Ukraińskie Syrniki

Ostatnia propozycja doskonale sprawdzi się nie tylko na deser, ale także jako sycące śniadanie czy kolacja na słodko. Syrniki to smażone placuszki z dodatkiem sera twarogowego. Są miękkie, sycące i bogate w białko. Z pewnością pokochają ją zwłaszcza najmłodsi. Można podawać je oprószone cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą czy świeżymi owocami.



Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.