Tatarskie słońce na talerzu
Łuków
Stoisko żdżarzanek na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie. Fot. Arch. UG Łuków
Mieszkanki podłukowskich Żdżar na odbywającym się w Lublinie II Europejskim Festiwalu Smaku zaprezentowały publiczności w jaki sposób przygotować dawną potrawę tatarską, zwaną mamałygą z sałamachą. Dlaczego tatarską? – Bo historia miasta wiąże się z elementami tej kultury, przynoszonej tutaj przez zagony najeżdżające średniowieczny kasztel łukowski – mówią uczestniczki Festiwalu Smaku.
Festiwal Smaku zorganizowano na terenie urokliwej lubelskiej Starówki, na Palcu po Farze. Członkinie Zespołu Ludowego „Jagódki”, działającego przy Stowarzyszeniu Rozwoju Wsi Żdżary „Żdżarzanie” potrawę przygotowywały przed publicznością i kamerami TV. Nazywano ją również „słońcem na talerzu”. Sądząc po przepisie, jaki udało się nam uzyskać od mieszkanek Żdżar, to tatarskie słoneczko musi mocno przypiekać podniebienie. Mamałyga to potrawa sprzed 600 lat.
W czasie jej przygotowywania panie ze Żdżar prezentowały stare pieśni ludowe i biesiadne piosenki z okolic Łukowa.
– Mieszkańcy Żdżar tak pięknie i atrakcyjnie zaprezentowali Ziemię Łukowską i powiat, że mnie już niewiele pozostało do dodania – mówi Kazimiera Goławska, wójt gminy Łuków, która wybrała się na wspomniany Festiwal Smaku wraz ze żdżarzankami.. – Zachęcałam tylko mieszkańców Lublina do odwiedzania Łukowa i jego okolic. Zaproszeniem zainteresowało się wiele osób. Myślę, że część gości Festiwalu Smaku zajrzy w nasze strony.
Z tradycyjnym przepisem na tatarską mamałygę z sałamachą, a także z innymi szczegółami z Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, można zapoznać się w papierowym i e-wydaniu „TS”. (PGL)
najstarsze
najnowsze
popularne