Gminna Biblioteka Publiczna w Bielanach 7 października zorganizowała warsztaty kulinarne pn. „Potrawy z ziemniaka".
Uczestniczki warsztatów (fot. GBP w Bielanach)
Gminna Biblioteka Publiczna w Bielanach 7 października zorganizowała warsztaty kulinarne pn. „Potrawy z ziemniaka".
Zajęcia odbyły się w świetlicy wiejskiej w Wyszomierzu. Cieszą się dużym zainteresowaniem.
Uczestnicy spotkania pod okiem prowadzącej pani Bożeny Cieślak przygotowali
m.in. krem z kalafiora, warstwową zapiekankę z ziemniaków, zapiekane
ziemniaki z mozarellą i cukinią, sałatkę z selera naciowego i ziemniaków,
karkówkę serwowaną z sałatką ziemniaczaną, pieczarki faszerowane oraz wiele
rodzajów sałatek.
Po zakończonych zajęciach wszystkie uczestniczki wspólnie zasiadły do degustacji przygotowanych potraw. Przepisami podzieliły się z naszymi internautami.
Zapiekanka warstwowa
1 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg cebuli udusić
20 dkg sera żółtego
3 jajka
3 łyżki śmietany (18%) lub ½ szkl. mleka
sól, pieprz
Mięso mielone doprawić do smaku. Można połączyć z pokrojonym porem i koperkiem.
Zparzone ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym
warstwowo: ziemniaki, mięso mielone, cebulka, ziemniaki, ser, wszystko zalać śmietaną lub
mlekiem z rozmąconymi jajkami.
Zapiekać 30 min. w 200 stopniach z termoobiegiem.
Ziemniaki z mozarellą i cukinią
1 kg ziemniaków
2 opakowania sera mozarella
2 szt. cukini
15 dkg żółtego sera
Ziemniaki sparzyć (ok. 15 min). Pokroić w plastry o grubości 2 cm, ułożyć na blasze, na
ziemniaki układamy plasterek sera mozarella, przykrywamy plastrem cukini. Możemy dodać
wędlinę według uznania. Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
Przed końcem pieczenia całość posypujemy żółtym serem. Zapiekamy do 30 min. Możemy to
zrobić w folii aluminiowej jako pojedyncze porcje.
Sałatka z selera naciowego i ziemniaków
1 pęczek selera naciowego
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona cebula
1 łyżka posiekanego koperku
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, majonez, pestki dyniUgotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić seler dość cienko, cebulkę w piórka.
Wszytstkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majonez do smaku. Pestki
smażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.
Sałatka fantazyjna
1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 słoiczek – 200ml czosnku marynowanego
½ słoiczka ok. 200ml suszonych pomidorów
3 ugotowane jajka
½ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli – można dodać według uznania
20 dkg kiełbasy lub szynki prasowanej
sól, pieprz, majonez
Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, pomidory w paseczki, wędlinę w kostkę.
Wszytskie składniki wrzucić do miski, doprawić do smaku. Najlepsza po 2-3 godz.
Karkówka fantazyjna
1 kg karkówki
3 łyżeczki majeranku
1 łyżka czerwonego delicatu
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego (można zastąpić olejem)
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Z majeranku, delicatu, koncentratu pomidorowego, magii (ewentualnie oleju) soli i pieprzu
robimy marynatę. Karkówkę wkładamy do marynaty na noc ( jeżeli robiliśmy marynatę z
koncentratem pomidorowym) lub na kilka godzin jeżeli marynata jest z oleju. Następnie
obsmażamy karkówkę z obu stron i układamy na blasze. Pieczemy 1 godz. w 160-170
stopniach.Sałatka do karkówki
1 czerwona papryka
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 por
5-6 ogórków korniszonów
1 duża czerwona cebula
sól, pieprz, koperek majonez lub olej
Ziemniaki ugotować, pokroić w kostkę oraz pozostałe warzywa. Wszystko wymieszać i
doprawić do smaku.
Pieczarki faszerowane
20 średnich pieczarek
20 dkg mięsa mielonego
bułka tarta
jajka
sól, pieprz, czerwony delicat (przyprawa do mięs)
Pieczarki umyć, wyjąć korzonki. Delikatnie posolić, napełnić przyprawionym mięsem.
Opanierować w jajku i bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu. Można podać z sosem do
nagetsów lub polać serkiem topionym. Można również posypać żółtym serem i zapiec.
Zupa krem z kalafiora z żółtym serem
1 szkl. makaronu świderki (surowego)
1 kalafior średniej wielkości
Warzywa jak do rosołu
10 dkg żółtego sera
25 ml śmietany (18%)
Koperek
2 łyżki vegety, sól, pieprz, czosnek
2-3 łyżki mąki, listek laurowy, ziele angielskie
3 cebule
Makaron ugotować odstawić. Zagotować wodę z vegetą, listkiem i zielem angielskim, włożyć
kalafiory pokrojone na kawałki oraz warzywa, cebulkę poddusić do miękkości na patelni
z wodą. Gdy kalafior jest miękki wyjąć go i zblenderować razem z cebulkąi warzywami. Ponownie włożyć do garnka, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i zaciągnąć mąką.
Śmietanę dajemy na samym końcu. Do miseczki wkładamy makaron lub grzanki, zalewamy
zupą, posypujemy startym serem i koperkiem.
Sos do karkówki
Tłuszcz ze smażenia karkówki
1 cebula
2-3 z ąbki czosnku
1 szkl. wody
1 łyżka mąki
½ łyżeczki vegety, sól, pieprz
Dusić 10 min na patelni
najstarsze
najnowsze
popularne