„Potrawy z ziemniaków” (przepisy)

Sokołów Podlaski

Gminna Biblioteka Publiczna w Bielanach 2014-10-10 19:58:47 liczba odsłon: 3260
Uczestniczki warsztatów (fot. GBP w Bielanach)

Uczestniczki warsztatów (fot. GBP w Bielanach)

Gminna Biblioteka Publiczna w Bielanach 7 października zorganizowała warsztaty kulinarne pn. „Potrawy z ziemniaka".

Zajęcia odbyły się w świetlicy wiejskiej w Wyszomierzu. Cieszą się dużym zainteresowaniem.

Uczestnicy spotkania pod okiem prowadzącej pani Bożeny Cieślak przygotowali

m.in. krem z kalafiora, warstwową zapiekankę z ziemniaków, zapiekane

ziemniaki z mozarellą i cukinią, sałatkę z selera naciowego i ziemniaków,

karkówkę serwowaną z sałatką ziemniaczaną, pieczarki faszerowane oraz wiele

rodzajów sałatek.

Po zakończonych zajęciach wszystkie uczestniczki wspólnie zasiadły do degustacji przygotowanych potraw. Przepisami podzieliły się z naszymi internautami.

 

Zapiekanka warstwowa

1 kg ziemniaków

1/2 kg mięsa mielonego

1/2 kg cebuli udusić

20 dkg sera żółtego

3 jajka

3 łyżki śmietany (18%) lub ½ szkl. mleka

sól, pieprz

Mięso mielone doprawić do smaku. Można połączyć z pokrojonym porem i koperkiem.

Zparzone ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym

warstwowo: ziemniaki, mięso mielone, cebulka, ziemniaki, ser, wszystko zalać śmietaną lub

mlekiem z rozmąconymi jajkami.

Zapiekać 30 min. w 200 stopniach z termoobiegiem.

Ziemniaki z mozarellą i cukinią

1 kg ziemniaków

2 opakowania sera mozarella

2 szt. cukini

15 dkg żółtego sera

Ziemniaki sparzyć (ok. 15 min). Pokroić w plastry o grubości 2 cm, ułożyć na blasze, na

ziemniaki układamy plasterek sera mozarella, przykrywamy plastrem cukini. Możemy dodać

wędlinę według uznania. Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.

Przed końcem pieczenia całość posypujemy żółtym serem. Zapiekamy do 30 min. Możemy to

zrobić w folii aluminiowej jako pojedyncze porcje.

 

Sałatka z selera naciowego i ziemniaków

1 pęczek selera naciowego

½ kg ugotowanych ziemniaków

1 puszka kukurydzy

1 duża czerwona cebula

1 łyżka posiekanego koperku

3 jajka ugotowane na twardo

sól, pieprz, majonez, pestki dyniUgotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić seler dość cienko, cebulkę w piórka.

Wszytstkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majonez do smaku. Pestki

smażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.

 

Sałatka fantazyjna

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach

1 słoiczek – 200ml czosnku marynowanego

½ słoiczka ok. 200ml suszonych pomidorów

3 ugotowane jajka

½ puszki kukurydzy

½ puszki czerwonej fasoli – można dodać według uznania

20 dkg kiełbasy lub szynki prasowanej

sól, pieprz, majonez

Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, pomidory w paseczki, wędlinę w kostkę.

Wszytskie składniki wrzucić do miski, doprawić do smaku. Najlepsza po 2-3 godz.

 

Karkówka fantazyjna

1 kg karkówki

3 łyżeczki majeranku

1 łyżka czerwonego delicatu

4-5 łyżek koncentratu pomidorowego (można zastąpić olejem)

sól, pieprz, pieprz ziołowy

Z majeranku, delicatu, koncentratu pomidorowego, magii (ewentualnie oleju) soli i pieprzu

robimy marynatę. Karkówkę wkładamy do marynaty na noc ( jeżeli robiliśmy marynatę z

koncentratem pomidorowym) lub na kilka godzin jeżeli marynata jest z oleju. Następnie

obsmażamy karkówkę z obu stron i układamy na blasze. Pieczemy 1 godz. w 160-170

stopniach.Sałatka do karkówki

1 czerwona papryka

½ kg ugotowanych ziemniaków

1 por

5-6 ogórków korniszonów

1 duża czerwona cebula

sól, pieprz, koperek majonez lub olej

Ziemniaki ugotować, pokroić w kostkę oraz pozostałe warzywa. Wszystko wymieszać i

doprawić do smaku.

Pieczarki faszerowane

20 średnich pieczarek

20 dkg mięsa mielonego

bułka tarta

jajka

sól, pieprz, czerwony delicat (przyprawa do mięs)

Pieczarki umyć, wyjąć korzonki. Delikatnie posolić, napełnić przyprawionym mięsem.

Opanierować w jajku i bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu. Można podać z sosem do

nagetsów lub polać serkiem topionym. Można również posypać żółtym serem i zapiec.

Zupa krem z kalafiora z żółtym serem

1 szkl. makaronu świderki (surowego)

1 kalafior średniej wielkości

Warzywa jak do rosołu

10 dkg żółtego sera

25 ml śmietany (18%)

Koperek

2 łyżki vegety, sól, pieprz, czosnek

2-3 łyżki mąki, listek laurowy, ziele angielskie

3 cebule

Makaron ugotować odstawić. Zagotować wodę z vegetą, listkiem i zielem angielskim, włożyć

kalafiory pokrojone na kawałki oraz warzywa, cebulkę poddusić do miękkości na patelni

z wodą. Gdy kalafior jest miękki wyjąć go i zblenderować razem z cebulkąi warzywami. Ponownie włożyć do garnka, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i zaciągnąć mąką.

Śmietanę dajemy na samym końcu. Do miseczki wkładamy makaron lub grzanki, zalewamy

zupą, posypujemy startym serem i koperkiem.

 

Sos do karkówki

Tłuszcz ze smażenia karkówki

1 cebula

2-3 z ąbki czosnku

1 szkl. wody

1 łyżka mąki

½ łyżeczki vegety, sól, pieprz

Dusić 10 min na patelni

 

Komentarze (3)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.