Najpierw siedlecki Browar Restauracyjny Brofaktura znalazł się w finale czwartej edycji Food Business Awards 2015, potem - w prestiżowym przewodniku po najlepszych restauracjach w Polsce Gault&Millau.
Najpierw siedlecki Browar Restauracyjny Brofaktura znalazł się w finale czwartej edycji Food Business Awards 2015, potem - w prestiżowym przewodniku po najlepszych restauracjach w Polsce Gault&Millau.
Najlepsze bary i restauracje w Polsce uhonorowano 28 października, podczas uroczystej gali na zakończenie XIII Forum Rynku Gastronomicznego w Sheraton Warsaw Hotel. Nagrody Food Business Awards 2015 przyznano w 13 kategoriach:
debiut konceptu gastronomicznego, efektywny rozwój marki, Fast-food, restauracja z obsługą kelnerską, restauracja działająca indywidualnie – tradycyjna kuchnia Polska, restauracja działająca indywidualnie – tradycyjne kuchnie świata, kawiarnia / lodziarnia działająca w sieci, kawiarnia / lodziarnia działająca indywidualnie, stołówka / kantyna/ restauracja pracownicza, nowatorska strategia marketingowa, najlepsze menu, restauracja hotelowa oraz restauracja bez obsługi kelnerskiej.
Brofaktura została jednym z trzech finalistów w kategorii restauracja bez obsługi kelnerskiej.
Oprócz niej do finału zakwalifikowały się stołeczne Bobby Burger Solidarności oraz Zaścianek Kuchnia za Ścianą, który okazał się najlepszy w tej kategorii.
Kuchnia i browar Brofaktury znajdą się też w kolejnej odsłonie prestiżowego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce "Gault&Millau". Siedlecki browar otrzymał przy tej okazji pierwszy w historii lokalu kapelusz kucharski, czyli kulinarny wyznacznik jakości.
Przypomnijmy, że nie są to jedyne sukcesy Brofaktury. W maju bieżącego roku lokal został finalistą ogólnopolskiego konkursu Bar Roku 2014, a przed miesiącem zdobył brązowy medal konkursu Golden Beer Poland 2015.
"Gault&Millau" to prestiżowy francuski przewodnik po najlepszych restauracjach i hotelach na całym świecie. Już po raz drugi wydano go w Polsce.
Został założony w 1965 r. we Francji, przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Początkowo chcieli promować nowoczesną kuchnię francuską, ale potem zaczęli wydawać przewodniki w innych krajach.
System ocen zawiera skalę od 1 do 20. W przewodniku są pokazywani ci, którzy uzyskali powyżej 10 punktów. Na bazie tej punktacji są przyznawane „czapki kucharskie” – od 1 do 5. Inspektorzy nigdy się nie ujawniają. Każda z restauracji jest oceniana co najmniej dwukrotnie. Po upewnieniu się, że lokal jest na poziomie 3 lub 4 „czapek”, następuje dodatkowa trzy– lub czterokrotna weryfikacja.
W przewodniku "Gault&Millau" znalazła się też informacja o innym siedleckim lokalu - "Palce lizać". Gratulujemy obu wyróżnionym restauracjom. (Ana)
najstarsze
najnowsze
popularne