Dziewczęta z II a przygotowały: hiszpańskie racuszki, czekoladę z zielonymi oliwkami, tortillę z dwoma rodzajami sosów i pastę z czarnych oliwek
Młodzież z siedleckiego PG nr 2 świętuje dziś Dzień Języków Obcych. Z tej okazji uczniowie ruszyli dziś w kulinarną podróż po całej Europie. Śniadanie - typowy english brakfast (składające się przede wszystkim z jajek na bekonie)- zjedli np. w Wielkiej Brytanii...
Na przykład klasa III b przygotowała rosyjskie bliny ze śmietaną i pierogi, III a - irlandzkie ciasteczka w kształcie koniczynek i tartę z jabłkami, I d - francuskie ciastka, I c - greckie bułeczki i tzatziki i typowe śródziemnomorskie przekąski. Na włoskim stoliku królowała pizza, tiramisu, rurki z kremem, ciasto w barwach flagi Italii oraz mozarella, pomidory i bazylia. Szwajcarski stolik oferował różne rodzaje serów i ciasto marchewkowe. Przy hiszpańskim stole można było spróbować z kolei: pasty z czarnych oliwek, tortilli, dwóch rodzajów sosów: serowego i salsy, hiszpańskich racuszków i... czekolady z zielonymi oliwkami.
Był i polski stolik, a na nim: kotlety schabowe, chleb ze smalcem i kiszone ogórki oraz szarlotka.
Kulinarnemu tournee po Europie towarzyszyły występy artystyczne w różnych językach.
Więcej w kolejnym wydaniu papierowym i e-wydaniu TS.
najstarsze
najnowsze
popularne