Osoby opuszczające więzienie mają często problem ze znalezieniem zatrudnienia. Kilku osadzonych w siedleckim Zakładzie Karnym odbywa właśnie kurs „kucharz małej gastronomii”, by po opuszczeniu placówki, móc się odnaleźć na rynku pracy.
fot. Służba Więzienna
Osoby opuszczające więzienie mają często problem ze znalezieniem zatrudnienia. Kilku osadzonych w siedleckim Zakładzie Karnym odbywa właśnie kurs „kucharz małej gastronomii”, by po opuszczeniu placówki, móc się odnaleźć na rynku pracy.
Kurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Pomocy Społecznej, Rehabilitacji i Resocjalizacji im. Hansa Christiana Kofoeda w Siedlcach.
- Kurs zakłada 50 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych. Skazani uczestniczący w szkoleniu poznają podstawowe zasady żywienia, organizację, bezpieczeństwo i higienę pracy oraz technologię gastronomii – informuje por. Marta Kuźma, oficer prasowy siedleckiego ZK. - To szansa dla osób opuszczających więzienne mury na zmianę dotychczasowego trybu życia. Jest to również możliwość nauki pracy w grupie, kształcenia samodyscypliny i organizacji pracy, niezbędnych czynników poprawnego funkcjonowania w społeczeństwie.
najstarsze
najnowsze
popularne