Nagrodzone Laurem Marszałka

Mazowsze

Stanisław Jastrzębski 2017-06-02 20:57:27 liczba odsłon: 2839
arch. UM w Warszawe

arch. UM w Warszawe

Ewa Mitowska z Seroczyna (gm. Sterdyń) i Bożena Polak-Stojanowa z „Zaścianka Polskiego” w Siedlcach są laureatkami X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Nagrody i wyróżnienia za najlepsze produkty kulinarne wręczono dziś (2 czerwca) w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferencyjnym w Nadarzynie. Ewa Mitowska otrzymała Laur Marszałka za nalewkę nadbużańską z mirabelek, zaś Bożena Polak-Stojanowa z „Zaścianka Polskigo” wyróżnienie za staropolski pasztet z gęsi. Grawerowane dyplomy i nagrody wręczyła laureatom wicemarszałek województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.

– Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe – podkreśla wicemarszałek.

Do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego zgłoszono 150. W pierwszej fazie komisja wybrała 15 najlepszych. Jednak z uwagi na to, wszystkie zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały, jury przyznało jeszcze dodatkowe 7 wyróżnień.

Opis nagrodzonych produktów zamieszczonych na stronie Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie:

Nalewka nadbużańska z mirabelek:

Owoce mirabelki pochodzą z przydomowych sadów w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Nalewka produkowana jest na spirytusie w oparciu o tradycyjne receptury oraz własne doświadczenie. Jest to delikatnie lepka ciecz w kolorze żółto-pomarańczowym, słodko-kwaśna, o charakterystycznym zapachu mirabelki.

Staropolski pasztet z gęsi:

Wytwarzany jest zgodnie z recepturą „Kuchni Polskiej” z 1956 r. Podstawą jest dobry surowiec, który można znaleźć w małych gospodarstwach wiejskich. Oprócz mięsa z gęsi w skład produktu wchodzą: gęsie podroby, słonina, pieczarki, cebula, wątróbka cielęca, jaja i przyprawy. 

Komentarze (3)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

  • najstarsze

  • najnowsze

  • popularne

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.