Najsmaczniejsze potrawy zostały nagrodzone w konkursie „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”, który zorganizował siedlecki oddział Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Najsmaczniejsze potrawy zostały nagrodzone w konkursie „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”, który zorganizował siedlecki oddział Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Wręczenie nagród odbyło się podczas konferencji „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”, która 11 października odbyła się w siedleckim oddziale MODR. Wzięło w niej udział około 100 osób (głównie pań). Podczas konferencji można się było m.in. dowiedzieć, czy produkcja żywności tradycyjnej może być szansą na rozwój gospodarstw i regionu oraz co zrobić, by móc legalnie sprzedawać wytworzoną żywność.
Pod koniec konferencji odbyło się wręczenie nagród laureatom konkursu „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”. Do konkursu zgłoszono 19 produktów żywnościowych. Komisja postanowiła pierwsze miejsce przyznać Zenonie Seremak z Zygmuntów w gminie Łaskarzew (za pasztet domowy z „Dworu Zygmunty”). Drugą nagrodę otrzymał Sławomir Jóźwiak z Mierzwic w gminie Sarnaki (za chleb razowo-pytlowy na zakwasie i na liściu chrzanu), a trzecią – Ewa Szczęśniak z Karczewca w gminie Wierzbno (za wino z dzikiej róży”). Wyróżnienia otrzymały: Małgorzata Szubińska ze Starogrodu w gminie Siennica (za starogrodzki żurek na serwatce) oraz Ewa Borkowska z Ługów Wielkich w gminie Zbuczyn (za blaszaka).
Laureaci konkursu odebrali dyplomy i nagrody z rąk dyrektora MODR Sławomira Piotrowskiego oraz dyrektora siedleckiego oddziału MODR Marka Furmana.
- To był trudny do rozstrzygnięcia konkurs, gdyż wszystkie zgłoszone produkty były bardzo szmaczne. Komisja wybrała najlepsze z najlepszych - powiedziała inicjatorka konkursu Maria Sudnik.