Bezmięsne, wegańskie typowo jesiennie królowały na stołach w Sokołowskim Ośrodku Kultury gdzie odbywał się Turniej Smaków pod hasłem „Jesień na wielkim gościńcu litewskim”.
Bezmięsne, wegańskie typowo jesiennie królowały na stołach w Sokołowskim Ośrodku Kultury gdzie odbywał się Turniej Smaków pod hasłem „Jesień na wielkim gościńcu litewskim”.
Na turniej przyjechały kucharki i kuchmistrzynie ze wschodniego Mazowsza i Podlasia Przywiozły ze sobą dania historycznie związane z kuchnią wielkiego gościńca litewskiego który w 18 wieku zaczynał się w Warszawie a kończył w Wilnie
Były to na przykład gołąbki z kapustą z grzybami i z kaszą, barszcz z zielonek (gąsek) czy pyzy zalewane.
Zainteresowaniem cieszył się pokaz kuchni prawosławnej w wykonaniu kuchmistrzyni Joanny Jakubiuk. Uczestnicy mogli nauczyć się, jak przygotować wigiljną kutię według starego prawosławnego przepisu , czyli na bazie pszenicy z bakaliami i makiem