SOK- Jesienny i historyczny Turniej Smaków

Sokołów Podlaski

Justyna Pycka 2017-10-22 19:06:27 liczba odsłon: 58318

Fot Janusz Mazurek

Bezmięsne, wegańskie typowo jesiennie królowały na stołach w Sokołowskim Ośrodku Kultury gdzie odbywał się Turniej Smaków pod hasłem „Jesień na wielkim gościńcu litewskim”.

Na turniej przyjechały kucharki i kuchmistrzynie ze wschodniego Mazowsza i Podlasia Przywiozły ze sobą dania historycznie związane z kuchnią wielkiego gościńca litewskiego który w 18 wieku zaczynał się w Warszawie a kończył w Wilnie
Były to na przykład gołąbki z kapustą z grzybami i z kaszą, barszcz z zielonek (gąsek) czy pyzy zalewane.
Zainteresowaniem cieszył się pokaz kuchni prawosławnej w wykonaniu kuchmistrzyni Joanny Jakubiuk. Uczestnicy mogli nauczyć się, jak przygotować wigiljną kutię według starego prawosławnego przepisu , czyli na bazie pszenicy z bakaliami i makiem

 

Komentarze (0)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.