Jak uprawiać kawę arabską w domowych warunkach?

Mazowsze

. 2017-12-21 15:21:20 liczba odsłon: 3759
Artykuł
sponsorowany
uprawa kawy

uprawa kawy

Chcąc się cieszyć pysznym smakiem kawy arabskiej, nie musimy iść do sklepu i zaopatrywać się w jej ziarna. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się bowiem jej domowa uprawa w doniczkach. Co warto wiedzieć na jej temat?

Charakterystyka kawy arabskiej

Pod określeniem „kawa” kryje się około 40 gatunków drzew i krzewów wywodzących się w dużej mierze z kontynentu afrykańskiego. Dwoma jej najpopularniejszymi rodzajami są Robusta oraz wspominana już kawa arabska. Druga z nich uważana jest za najsmaczniejszą. Po raz pierwszy odkryto ją w Jemenie, w obecnie, poza Afryką, uprawia się ją także w Azji oraz Ameryce Południowej.

Uprawiana w domu kawa arabska, przy zapewnieniu jej optymalnych warunków wzrostu, może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. W większości przypadków nie jest to jednak więcej niż 1 metr. Jej liście są ciemnozielone, błyszczące i lekko karbowane; wyrastają po dwa, naprzeciwko siebie. W sezonie letnim, na kawie pojawiają się niewielkie, śnieżnobiałe kwiaty o wyrazistym zapachu (w warunkach domowych spodziewać można się ich w drugim roku uprawy). Roślinę tę zdobią również owoce. Najpierw są one zielone, a z czasem dojrzewania zmieniają barwę na czerwoną. Cieszą one oko przez około pół roku. W miarę upływu czasu nie miękną i nie psują się, lecz wysychają.

Uprawa z nasion czy sadzonki?

Jako że uprawa kawy arabskiej w domowych warunkach nie jest zjawiskiem powszechnym, najlepszym rozwiązaniem będzie rozmnażanie jej przez wykorzystanie nasion. Warto zaopatrzyć się w te z importu, pochodzące z roślin uprawianych w gorących szklarniach.

Nasiona kawy teoretycznie wysiewać można przez cały rok, lecz najbardziej odpowiednim okresem jest wiosna. Nasiona umieszcza się grupami po 2-3 sztuczki w doniczkach z wilgotnym piaskiem. Do skiełkowania potrzebować będą one temperatury około 25 stopni Celsjusza. Ustawić powinno się je w miejscu jasnym, ciepłym, najlepiej po stronie wschodniej lub zachodniej. Uwaga! Nie należy narażać rośliny na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Na za duże wahania temperatur będzie ona reagować zrzucaniem liści. W okresie letnim, kawa arabska wymaga intensywnego podlewania miękką wodą. Zawsze należy ją wlewać od góry doniczki, nigdy do podstawki. Roślina ta lubi wilgotne powietrze, w związku czym należy ją regularnie zraszać. W okresie od kwietnia do sierpnia, powinno się ją nawozić nawozem nie zawierającym wapnia. Dobrze sprawdzi się tu jego odmiana przeznaczona dla różaneczników. Czynność tą należy wykonywać co około 2-3 tygodnie.

Po uzyskaniu siewków, należy je przepikować do kompostowej ziemi doniczkowej, a następnie przesadzić latem do ziemi przeznaczonej do starszych roślin. Najlepiej do tego celu sprawdzi się podłoże lekko kwaśne, próchnicze i dobrze przepuszczalne.

Wiosną, co około 2 lata, kawę przesadzamy do większej doniczki.

Jeżeli uda nam się znaleźć sadzonki kawy w sklepie, wybierzmy okaz o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców. Zwróćmy również uwagę na to, czy ziemia nie jest przesuszona lub zaatakowana przez szkodniki (najczęściej są to czerwce).

Ziarna do parzenia z uprawy doniczkowej

Owoce uprawianej w domu kawy arabskiej mogą pełnić nie tylko funkcję ozdobną. Wykorzystać możemy je również do pozyskania nasion do przygotowania kofeinowego napoju. Owoce powinno się zrywać z gałązek bardzo ostrożnie. Następnie, wyjmujemy nasiona z owoców, oczyszczając je z miąższu i otaczającej je błonki. Kolejny etap to wsypanie ich na patelnie i prażenie przez kilka minut.


Alternatywy

Jeżeli nie mamy ochoty na samodzielną uprawę kawy, napój ten możemy przyrządzić przy pomocy ekspresu do kawy. Dzieli się je na przelewowe, ciśnieniowe oraz przelewowo – ciśnieniowe. Przy pomocy pierwszych z nich możemy przyrządzić kawę przypominającą w smaku tę „po turecku”, czyli zalewaną wrzątkiem.

Ekspresy ciśnieniowe dzieli się natomiast na kawiarki, ręczne i automatyczne. Gorąca woda jest w nich tłoczona przez kawę pod ciśnieniem, co umożliwia skrócenie czasu kontaktu kawy z wodą. Sprawia to, że proces zaparzania jest bardziej kontrolowany. Z ofertą tego typu urządzeń można zapoznać się pod adresem: https://www.dolce-gusto.pl/machines.

Ekspresy ciśnieniowo – przelewowe, jak sama nazwa wskazuje, łączą w sobie możliwość przyrządzania kawy zarówno w systemie przelewowym, gdy potrzebujemy całego dzbanka napoju, jak i ciśnieniowym, jako że posiadają one kolbę.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.