Chcąc się cieszyć pysznym smakiem kawy arabskiej, nie musimy iść do sklepu i zaopatrywać się w jej ziarna. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się bowiem jej domowa uprawa w doniczkach. Co warto wiedzieć na jej temat?
uprawa kawy
Chcąc się cieszyć pysznym smakiem kawy arabskiej, nie musimy iść do sklepu i zaopatrywać się w jej ziarna. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się bowiem jej domowa uprawa w doniczkach. Co warto wiedzieć na jej temat?
Charakterystyka kawy arabskiej
Pod określeniem „kawa” kryje się około 40 gatunków drzew i krzewów wywodzących się w dużej mierze z kontynentu afrykańskiego. Dwoma jej najpopularniejszymi rodzajami są Robusta oraz wspominana już kawa arabska. Druga z nich uważana jest za najsmaczniejszą. Po raz pierwszy odkryto ją w Jemenie, w obecnie, poza Afryką, uprawia się ją także w Azji oraz Ameryce Południowej.
Uprawiana w domu kawa arabska, przy zapewnieniu jej optymalnych warunków wzrostu, może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. W większości przypadków nie jest to jednak więcej niż 1 metr. Jej liście są ciemnozielone, błyszczące i lekko karbowane; wyrastają po dwa, naprzeciwko siebie. W sezonie letnim, na kawie pojawiają się niewielkie, śnieżnobiałe kwiaty o wyrazistym zapachu (w warunkach domowych spodziewać można się ich w drugim roku uprawy). Roślinę tę zdobią również owoce. Najpierw są one zielone, a z czasem dojrzewania zmieniają barwę na czerwoną. Cieszą one oko przez około pół roku. W miarę upływu czasu nie miękną i nie psują się, lecz wysychają.
Uprawa z nasion czy sadzonki?
Jako że uprawa kawy arabskiej w domowych warunkach nie jest zjawiskiem powszechnym, najlepszym rozwiązaniem będzie rozmnażanie jej przez wykorzystanie nasion. Warto zaopatrzyć się w te z importu, pochodzące z roślin uprawianych w gorących szklarniach.
Nasiona kawy teoretycznie wysiewać można przez cały rok, lecz najbardziej odpowiednim okresem jest wiosna. Nasiona umieszcza się grupami po 2-3 sztuczki w doniczkach z wilgotnym piaskiem. Do skiełkowania potrzebować będą one temperatury około 25 stopni Celsjusza. Ustawić powinno się je w miejscu jasnym, ciepłym, najlepiej po stronie wschodniej lub zachodniej. Uwaga! Nie należy narażać rośliny na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Na za duże wahania temperatur będzie ona reagować zrzucaniem liści. W okresie letnim, kawa arabska wymaga intensywnego podlewania miękką wodą. Zawsze należy ją wlewać od góry doniczki, nigdy do podstawki. Roślina ta lubi wilgotne powietrze, w związku czym należy ją regularnie zraszać. W okresie od kwietnia do sierpnia, powinno się ją nawozić nawozem nie zawierającym wapnia. Dobrze sprawdzi się tu jego odmiana przeznaczona dla różaneczników. Czynność tą należy wykonywać co około 2-3 tygodnie.
Po uzyskaniu siewków, należy je przepikować do kompostowej ziemi doniczkowej, a następnie przesadzić latem do ziemi przeznaczonej do starszych roślin. Najlepiej do tego celu sprawdzi się podłoże lekko kwaśne, próchnicze i dobrze przepuszczalne.
Wiosną, co około 2 lata, kawę przesadzamy do większej doniczki.
Jeżeli uda nam się znaleźć sadzonki kawy w sklepie, wybierzmy okaz o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców. Zwróćmy również uwagę na to, czy ziemia nie jest przesuszona lub zaatakowana przez szkodniki (najczęściej są to czerwce).
Ziarna do parzenia z uprawy doniczkowej
Owoce uprawianej w domu kawy arabskiej mogą pełnić nie tylko funkcję ozdobną. Wykorzystać możemy je również do pozyskania nasion do przygotowania kofeinowego napoju. Owoce powinno się zrywać z gałązek bardzo ostrożnie. Następnie, wyjmujemy nasiona z owoców, oczyszczając je z miąższu i otaczającej je błonki. Kolejny etap to wsypanie ich na patelnie i prażenie przez kilka minut.
Alternatywy
Jeżeli nie mamy ochoty na samodzielną uprawę kawy, napój ten możemy przyrządzić przy pomocy ekspresu do kawy. Dzieli się je na przelewowe, ciśnieniowe oraz przelewowo – ciśnieniowe. Przy pomocy pierwszych z nich możemy przyrządzić kawę przypominającą w smaku tę „po turecku”, czyli zalewaną wrzątkiem.
Ekspresy ciśnieniowe dzieli się natomiast na kawiarki, ręczne i automatyczne. Gorąca woda jest w nich tłoczona przez kawę pod ciśnieniem, co umożliwia skrócenie czasu kontaktu kawy z wodą. Sprawia to, że proces zaparzania jest bardziej kontrolowany. Z ofertą tego typu urządzeń można zapoznać się pod adresem: https://www.dolce-gusto.pl/machines.
Ekspresy ciśnieniowo – przelewowe, jak sama nazwa wskazuje, łączą w sobie możliwość przyrządzania kawy zarówno w systemie przelewowym, gdy potrzebujemy całego dzbanka napoju, jak i ciśnieniowym, jako że posiadają one kolbę.