6 akcesoriów do przyrządzania kawy, dzięki którym domowa kawa będzie smakowała jeszcze lepiej

Mazowsze

. 2018-07-19 10:40:22 liczba odsłon: 2104
Artykuł
sponsorowany
6 akcesoriów do przyrządzania kawy, dzięki którym domowa kawa będzie smakowała jeszcze lepiej

6 akcesoriów do przyrządzania kawy, dzięki którym domowa kawa będzie smakowała jeszcze lepiej

Miłośnikom aromatycznej małej czarnej przyda się kilka gadżetów, które wzniosą ich kawę na wyższy poziom. Nowoczesny ekspres zaparzy dla nas idealną filiżankę kawowego napoju. Co jednak, kiedy nie możemy pozwolić sobie na zakup inteligentnego sprzętu? Wystarczy, że wyposażymy się w sprytne akcesoria, a nasz czarny napój zawsze będzie smakował wyśmienicie. W artykule podpowiadamy, co warto kupić, żeby przyrządzana przez nas kawa była jeszcze lepsza.

Żeby przygotować perfekcyjne espresso – kawiarka

 

Klasyczne espresso to intensywny, aromatyczny i bogaty w smaku napój – baza do wszystkich kaw mlecznych. Woda pod ciśnieniem przepływa przez zmielone kawowe ziarna, dając mocny czarny napar. Espresso zaparzymy w ciśnieniowym ekspresie kolbowym, automatycznym ekspresie do kawy, a także w ekspresie na kapsułki. Jeśli jednak nie posiadamy takiego sprzętu w domu, przygotujemy też wyśmienite espresso w kawiarce. Ten prosty kuchenny gadżet zaparzy dla nas przepyszną kawę, wydobywając z ziaren głębię smaku i aromatu. Do dolnego pojemnika wlewamy wodę, nasypujemy kawowy proszek do specjalnego sitka i ubijamy go, a następnie przykręcamy górną część kawiarki i całość umieszczamy na kuchence. Gotująca się woda przepłynie przez zmielone ziarna i da mocny i intensywny napar. A na jego bazie możemy już przygotować każdy dowolny rodzaj kawy.

Żeby przygotować pyszne kawy mleczne – spieniacz do mleka i szklanki do latte

 

Przygotowanie mlecznych kaw wymaga już trochę więcej umiejętności, niż zaparzenie espresso czy czarnej kawy z ekspresu przelewowego lub z french pressa. Jednak nawet w domowych warunkach możemy zaserwować pyszne latte, cappuccino, macchiato, czy kawę z mlekiem. Czym różnią się te rodzaje kawy?

 

Latte przygotowujemy na bazie espresso, dodając do niego spienione mleko i mleczną piankę. Cappuccino wygląda bardzo podobnie, jednak więcej w nim mlecznej pianki niż spienionego mleka. Macchciato to natomiast espresso z dodatkiem mlecznej pianki. Do klasycznej kawy z mlekiem (cafe au lait) dodajemy tylko spienione mleko, ale żadnej mlecznej pianki.

 

Wszystkie kawy mleczne różnią się od siebie proporcjami kawowego naparu, mleka i mlecznej pianki. Żeby je zaparzyć, potrzebujemy dobrego spieniacza do mleka. Ekspresy automatyczne (również półautomatyczne ekspresy kolbowe) wyposażone są najczęściej w spieniacz do mleka, dzięki któremu idealnie spienimy mleko i przygotujemy mleczną piankę. Jeśli nie posiadamy takiego ekspresu, potrzebujemy ręcznego spieniacza. Możemy sięgnąć po ubijacz zasilany bateriami albo profesjonalny elektryczny spieniacz, w którym podgrzejemy mleko i ubijemy mleczną piankę.

 

Żeby nasze latte smakowało jeszcze lepiej, podawajmy je w wysokich szklankach do latte. Efektownie prezentuje się np. szklanka do latte z podwójnym dnem, a serwowana w niej kawa podczas picia pozostaje cały czas ciepła.

Żeby idealnie odmierzać ilość ziaren – waga kuchenna

 

Kiedy zaparzanie kawy staje się naszym rytuałem i za każdym razem chcemy przyrządzić idealną filiżankę naszego ulubionego napoju, potrzebujemy wagi kuchennej, bo perfekcyjnie zaparzona kawa to kombinacja odpowiedniej ilości zmielonego proszku i czasu parzenia. Dzięki dokładnej wadze odmierzymy więc ilość ziaren potrzebnych do przyrządzenia espresso czy czarnej kawy z ekspresu przelewowego. Waga posłuży nam do odważania kawowych ziaren, a oprócz tego przyda się również do odmierzania mąki, cukru czy innych sypkich produktów.

Żeby mielić kawę i dobrze ją przechowywać – młynek do kawy i szczelne torebki

 

Kawa smakuje najlepiej, kiedy zaparzamy ją ze świeżych ziaren. I miłośnicy czarnego napoju dobrze wiedzą, że ziarna wymagają odpowiedniego przechowywania, a później mielenia. Uprażone ziarna wystawione na działanie powietrza ulegają oksydacji, czyli utlenianiu, przez co tracą swój aromat, olejki aromatyczne i kwasowość. Kawa przestaje smakować tak, jak tuż po paleniu. Możemy temu jednak zapobiec, odpowiednio przechowując ziarna. Najlepsze do tego celu są specjalne zamykane papierowe torebki z wentylem. Torebki stanowią doskonałą barierę przed wilgocią, tlenem i zanieczyszczeniami. Jednocześnie uwalniają z opakowania naturalne gazy wydzielane przez kawę. Dzięki jednokierunkowemu wentylowi torebka nie pęcznieje i nie ma ryzyka jej rozerwania.

 

Jeśli wolimy przechowywać kawę w hermetycznym szklanym opakowaniu, zadbajmy o to, żeby słoik stał w zaciemnionym miejscu. A kawowe ziarna lub zmieloną już kawę zużyjmy jak najszybciej (do hermetycznego opakowania nie dociera wprawdzie powietrze, ale nie wydostają się też naturalnie powstające gazy).

 

Do mielenia ziaren używajmy tylko młynka żarnowego, który zamiast ciąć ziarna, rozciera je. Dzięki temu z ziaren wydobywa się pełen aromat i smak. W młynku żarnowym możemy ustawić dowolną grubość mielenia ziarna, co przyda się nam do zaparzania różnych rodzajów kawowego napoju. Młynki z ostrzami tnącymi rozcinają ziarna i delikatnie je podgrzewają, przez co ziarna tracą swój pierwotny smak i aromat.

 

Nawet bez profesjonalnego ekspresu do kawy możemy przyrządzić pyszny i aromatyczny kawowy napój w domowym zaciszu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w proste i niedrogie akcesoria, takie jak np. szklanki do latte, żeby filiżanka ulubionego naparu zaczęła smakować wyjątkowo.

 

Źródła:

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.