W niedzielę 2 września, po południu, plac przy świetlicy wiejskiej w Pierogu był pełen. Pierwsza edycja Festiwala Pieroga w Pierogu udała się.
W niedzielę 2 września, po południu, plac przy świetlicy wiejskiej w Pierogu był pełen. Pierwsza edycja Festiwala Pieroga w Pierogu udała się.
W niedzielę 2 września, po południu, plac przy świetlicy wiejskiej w Pierogu był pełen. Pierwsza edycja Festiwala Pieroga w Pierogu udała się.
Upał i gotujące się kolejne partie pierogów podnosiły temperaturę. Z namiotu, pod którym pracowały zlane potem „pierogowe” drużyny, na wykonane z siana, swojskie ekspozytory, uczestnicy wystawiali kolejne półmiski świeżych pierogów. Mieszkańcy podchodzili do nich i częstowali się.
Drużyny wyprzedzały się w pomysłach. Kleiły pierogi z mięsem z grzybami, z kapustą i z ziemniakami, z soczewicą i mięsem
Pierwsze miejsce zajęły „Gręzowianki”: Ewa Piekart i Wanda Krupa, drugie – „Rodzina Kleszczów”” Kamil Klaszcz i Daniel Kleszcz a trzecie „Drużyna nr 3K” w składzie: Katarzyna Terlikowska, Katarzyna Kusak i Kamila Szufa.
Jury przyznało trzy czwarte miejsca. Dostały je: „Teściowa z Synową”: Wiesława Kalisz i Iwona Kalisz, „Pierożanki” :Anna Dąbrowska i Magdalena Dołęga oraz „Gospodynie”: Teresa Pieczara i Wanda Rybak.
Nagrodą był sprzęt agd. Festiwal zorganizowała Gmina Kotuń i Stowarzyszenie Nasz Kotuń. Organizację Festiwalu dofinansował Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Wójt Grzegorz Góral zapowiedział, że impreza będzie kontynuowana w kolejnych latach.
Wiecej na ten temat w najbliższym wydaniu papierowym "TS".