Już w grudniu w Siedlcach i okolicach odbędą się warsztaty programu Kulinarnie Mocni – akcji edukacyjnej właściciela marki Kamis oraz Federacji Polskich Banków Żywności. Program skierowany jest do osób potrzebujących, wspieranych przez Banki Żywności. Celem projektu jest szerzenie wiedzy o zdrowym i kreatywnym gotowaniu.
W ramach akcji edukacyjnej w naszych okolicach odbędzie się kilka warsztatów kulinarnych. Będą one miały miejsce m.in. w Siedlcach, Górkach, Węgrowie i Stanisławowie. Spotkania prowadzone będą przez edukatora Banków Żywności z naszego województwa: Lenę Replin która zaprezentuje uczestnikom, jak z prostych składników i przypraw stworzyć smaczne i zdrowe dania.
– Wspólne gotowanie i nauka przyrządzania zdrowych potraw to tylko część procesu, przez który przechodzą uczestnicy projektu. Udział w Kulinarnie Mocnych często uruchamia bardzo dużo zmian na głębszych poziomach. Nieraz uczestnicy projektu spotykają się pierwszy raz z sympatią i akceptacją ze strony innych, a przez to też mają możliwość spojrzenia na siebie inaczej. Myślę, że warsztaty dają im przede wszystkim ogromną satysfakcję – tłumaczy ideę spotkań Lena Replin.
Szacunek do jedzenia
Rolą programu jest także zwrócenie uwagi na niemarnowanie jedzenia, i mądre gospodarowanie żywnością.
– Na warsztatach skupiamy się m.in. na przemycaniu zdrowych składników w lubianych przez większość osób potrawach. Gotujemy wspólnie „zielone” gofry czy pierogi z wątróbką. Hitem jest odżywcze ciasto zabarwione szpinakiem oraz burakiem. Dla mnie niezwykły jest też gulasz z dyni z ciecierzycą oraz zapiekanki z kaszy jaglanej – dodaje Lena Replin.
To już 4. edycja Kulinarnie Mocnych. W dotychczasowych 3 odsłonach projektu zorganizowano ponad 1 200 warsztatów, w których wzięło udział prawie 18 000 osób.
Terminy grudniowe, miejsca realizacji warsztatów oraz ich tematy znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Siedlcach pod adresem: http://bankzywnoscisiedlce.weebly.com/httpbankzywnoscisiedlceweeblycom-229911-664617.html.
najstarsze
najnowsze
popularne