Żwawe Babki z Mokobód od 6 rano robiły dzisiaj pączki. Część produkcji trafiła do naszej redakcji. Zapach ściągnął wszystkich. Częstujemy, chociaż patrzymy z drżeniem serca czy aby nie zabraknie.... To jedne z najlepszych pączków, jakie jedliśmy! Dziękujemy!
Słodki upominek przywiozły do nas: Hela Bednarczyk, Irena Cichocka, Krystyna Kąkol i Barbara Soszyńska.
Pani Hela ma 8 dzieci i co roku robi paczki z 3-4 kilogramów mąki. Podała nam przepis:
1kg mąki
8 żółtek
½ litra mleka
15 dkg drożdży
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
¼ kostki masła lub margaryny
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem i drożdżami, jak wyrosną wlać do przesianej mąki. W garnku podgrzać połowę porcji mleka z masłem (do jej rozpuszczenia), dodać drugą część mleka i olej. Całość dodać do mąki. Zagnieść całość 200 razy zagarniając ciasto ręką.
Smacznego!
najstarsze
najnowsze
popularne