W III etapie odmrażania polskiej gospodarki znalazło się wznowienie stacjonarnej działalności przez lokale gastronomiczne. Restauracje, kawiarnie, puby i bary otwarte zostaną od jutra, 18 maja.
Zdjęcie symboliczne. fot. Aga Król
W III etapie odmrażania polskiej gospodarki znalazło się wznowienie stacjonarnej działalności przez lokale gastronomiczne. Restauracje, kawiarnie, puby i bary otwarte zostaną od jutra, 18 maja.
Usługi będą świadczone w reżimie sanitarnym. Na jedną osobę w lokalu muszą przypadać cztery metry kwadratowe. Klienci przed wejściem do środka, będą musieli zdezynfekować ręce. Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 metry, ewentualnie metr - w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum jednego metra ponad blat.
Będzie obowiązywała zasada, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 metra i nie będą siedzieć naprzeciw siebie.
Kucharze oraz obsługa lokalu gastronomicznego muszą nosić maseczki i rękawiczki. Stoliki należy dezynfekować po każdym kliencie.
Ze szczegółowymi wytycznymi zapoznacie się tutaj.
najstarsze
najnowsze
popularne