Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

Mazowsze

Samorząd Mazowsza 2021-03-18 08:19:03 liczba odsłon: 1470
Artykuł
sponsorowany
fot. pixabay

fot. pixabay

Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to konkurs na najlepsze produkty z naszego regionu – zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Dbamy o tradycję kulinarną oraz wysoką jakość wyrobów. Zależy nam na tym, aby najlepsi producenci z regionu zostali dostrzeżeni, a ich wyroby zostały docenione. Laur Marszałka jest świadectwem uznania dla kunsztu wytwarzania danego produktu. Czasu na zgłoszenia do tegorocznej edycji zostało już naprawdę niewiele. Dlatego zachęcam do wzięcia udziału w konkursie. To bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia – dodaje.

Infografika

Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono 68 smakołyków. Ostatecznie Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. Jak zaznacza Agnieszka Zaranowicz z Koła Gospodyń Wiejskich „Pogorzelec”, które jest laureatem poprzedniej edycji konkursu: – Wahałyśmy się czy startować, ale po namowach znajomych zdecydowałyśmy się i udało się zdobyć główną nagrodę. Najpierw zastanawiałyśmy się, którą z naszych potraw zgłosić do konkursu. Poza tym obawiałyśmy się, że nie mamy szans, biorąc pod uwagę dużą konkurencję. Do konkursu zgłosiłyśmy sójkę pogorzelską czyli standardowy pieróg z ciasta drożdżowego wypełniony farszem, a sekret tkwi w składnikach i przyprawach. Odwagi też dodał nam fakt, że z sójką wygrałyśmy już konkurs kulinarny na dożynkach gminnych.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.