Kawa po turecku - jakiej użyć, jak parzyć?

Mazowsze

. 2021-03-31 10:34:51 liczba odsłon: 1402
Artykuł
sponsorowany
.

.

Metoda parzenia kawy po turecku jest współcześnie najbardziej popularna na Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej, Kaukazie, Bałkanach, Bali oraz w Europie Wschodniej.

Pierwszą kawę po turecku przygotowano w Jemenie w XV wieku. Pomiędzy XV a początkiem XVI wieku trafiła do Kairu i Mekki. Do 1554 roku na ziemiach osmańskich nie było kawiarni. W 1554 roku niejacy Hakam z Aleppo i Szams z Damaszku, przybyli do Konstantynopola i otworzyli kawiarnie w dzielnicy Tahtale. Popularność tureckiego sposobu parzenia kawy zmalała na skutek parzenia kofeinowych napojów w ekspresach ciśnieniowych oraz innym nowoczesnym metodom. Jako ciekawostkę dodam, że w 2013 roku parzenie i picie kawy w Turcji zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Skąd wywodzi się kawa po turecku ?

Pierwsza kawa przygotowana ‘po turecku’ jest znana już od ponad 500 lat. Jak wspomniałam wyżej miało to miejsce w Jemenie w XV wieku. Przez następnych sto kilkadziesiąt lat rozprzestrzeniała się w Imperium Osmańskim, powstawały pierwsze kawiarnie, a kawa zyskała popularność i coraz liczne grono zwolenników. Niestety w Polsce nie jest to jeszcze popularna metoda parzenia kawy, jest nieco trudniejsza i bardziej czasochłonna, ale przygotowany napój jest naprawdę intensywny i oryginalny w smaku. Co ciekawe nazwa “kawa po turecku” jest bardziej popularna w Polsce niż w samej Turcji, ponieważ tam mówi się po prostu “kawa”. Jeżeli kiedykolwiek wybierzecie się do Turcji i poprosicie w kawiarni o kawę, dostaniecie napój przygotowany właśnie w ten sposób.

Co będzie potrzebne do przygotowania kawy po turecku ?

Kawa po turecku jest dość znana w Polsce, choć niesłusznie kojarzona z tak zwaną ‘zalewajką” pełną goryczy i fusów. Tak naprawdę to napój doskonały w swoim smaku, wymagający chwili czasu, odrobiny cierpliwości i co najważniejsze, dobrej, bardzo drobno zmielonej kawy. Najlepsze kawy świata znajdziesz na https://kawaiherbata.com/

Do przygotowania jednej filiżanki kawy po turecku potrzebujesz:
• 2 łyżeczki dobrej, drobno zmielonej kawy (im drobniej tym lepiej)
• 1-2 łyżeczki cukru, jeśli pijesz kawę słodzoną
• Około 100 ml. zimnej wody
• Przyprawy takie jak: cynamon, imbir, kardamon(opcjonalnie)
• Tygielek do kawy
• Filiżanka

Tygielek to naczynie o dość specyficznym kształciem które jest niezbędne w procesie przygotowania kawy po turecku. Szersza podstawa zwęża się ku górze, co pozwala wydobyć z kawy głęboki smak i aromat, jednocześnie zatrzymując go w przygotowanym napoju. Naczynie wyglądem bardzo przypomina dolną część klepsydry. Na rynku znajdziemy tygielki między innymi miedziane bądź stalowe, przygotujesz w nim nie tylko kawę po turecku, ale również gorącą czekoladę, kakao czy aromatyczna herbatę.

Proces parzenia kawy po turecku krok po kroku

Krok 1
W młynku drobno mielimy kawę bądź jeśli mamy możliwość, prosimy w sklepie o drobne zmielenie kawy.

Krok 2
Do tygielka wsypujemy kawę, a następnie zalewamy ją wodą (im zimniejsza tym lepiej), przyprawy również dodajemy teraz i cukier jeśli słodzisz swoją kawę.

Krok 3
Tygielek stawiamy na małym ogniu i powoli doprowadzamy do powstania piany, ale nie do wrzenia! Gdy widzimy powstałą piankę na kawie, zdejmujemy tygielek z ognia, odczekujemy około 30 sekund, po czym ponownie stawiamy tygielek na palnik i podgrzewamy do powstania piany. Cały rytuał powtarzamy trzykrotnie- doprowadzamy do powstania piany, ale nie wrzenia i zdejmujemy tygielek z ognia.

Krok 4
Po ukończeniu całego rytuału, odstawiamy tygielek do momentu, aż fusy opadną na dno.

Tak przygotowaną kawę po turecku podajemy w filiżance, nie mieszamy i nie podajemy jej z mlekiem czy śmietanką.

Chcesz wzbogacić smak swojej kawy? Poznaj dodatki, które możesz do tego wykorzystać! :)

Jeśli zwykłe espresso to dla Ciebie zbyt mało i potrzebujesz czegoś więcej w smaku kawy, możesz udoskonalić ją wedle swoich kubków smakowych. Do woli eksperymentuj i baw się smakiem Twojej kawy. Chcesz zaimponować bliskim ? Nic trudnego! Przygotuj im wyśmienita kawę dzięki dodatkom.

Przyprawy do kawy

Smak kawy możemy wzbogacić dzięki przyprawom. W wielu sklepach możemy kupić gotowe już mieszanki, ale jak najbardziej sami również możemy poeksperymentować dobierając przyprawy najbardziej nam odpowiadające. Pojedyncze składniki są również dobrą opcją. Możesz użyć laskę wanilii, cynamon, kardamon, chili, imbir, goździki czy nawet skórkę z pomarańczy. Pamiętaj przy tym, aby przyprawy były jedynie dodatkiem do naszej kawy, by nie zdominowały jej unikatowego smaku i aromatu.

Syropy do kawy

Proste i wygodne rozwiązanie wzbogacenia smaku naszej kawy to właśnie syropy. Wystarczy wlać odpowiednia ilość do naszej kawy i gotowe! Możemy już tylko cieszyć się i delektować smakiem naszej kawy. Jednym z najbardziej popularnych syropów jest ten o smaku karmelowym, fantastycznie wzbogaca smak przyrządzonego napoju. Zaraz po nim jest słodki syrop waniliowy, a dla bardziej wytrawnych smakoszy idealny będzie smak orzechowy. Popularne smaki syropów to również czekoladowy, cynamonowy czy amaretto. Polecam spróbować kawy z dodatkiem któregoś z wyżej wymienionych syropów, bo być może sprawi to, że pokochamy smak naszej kawy jeszcze bardziej :)

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.