Gminna Biblioteka Publiczna w Grębkowie 9 września zorganizowała spotkanie i warsztaty kulinarne z serii "Dziedzictwo smaków".
.
Gminna Biblioteka Publiczna w Grębkowie 9 września zorganizowała spotkanie i warsztaty kulinarne z serii "Dziedzictwo smaków".
Wśród współorganizatorów znalazło się Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania "Bądźmy Razem", GOPS i Urząd Gminy w Grębkowie. Warsztaty poprowadziła pochodząca z Podlasia znawczyni kuchni regionalnej - Joanna Jakubiuk. Przygotowała gąszcz (rodzaj gęstego sosu, konfitury) z żurawiny z dodatkiem jabłek i gruszek oraz... gruszkardę , czyli musztardę przygotowaną z gruszek, bez dodatku gorczycy. Oba sosy zostały przygotowane na podstawie przepisów z książek, na których bazowaliśmy podczas realizacji projektu - "Kucharz doskonały" Wojciecha Wielądko z 1783 r. oraz odręczne zapiski pochodzącej z Proszewa (dzisiaj gmina Grębków) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z 1825 r. Prowadząca podzieliła się także z uczestnikami różnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi podczas gotowania. Pokaz kulinarny poprzedziła prelekcja dr. Mirosława Roguskiego na temat kuchni staropolskiej i autorów wyżej wymienionych książek. Wszyscy uczestnicy otrzymali fartuchy kuchenne z międzynarodowego projektu współpracy pn. "Kuchnia nas łączy" prowadzonego przez LGD.
W spotkaniu wzięli udział mieszkańcy, Klub Seniora i Stowarzyszenie „Grębkowianie”. Serdecznie dziękujemy za pomoc i współpracę LGD, GOPS i UG, a także pani Joannie Jakubiuk za książkę jej autorstwa pt. „Ziemniak”. W spotkaniu wzięło udział ogółem 30 osób.
Dyrektor GBP Wanda Miszczak
najstarsze
najnowsze
popularne