Przedsiębiorstwa prowadzące działalność w sektorze spożywczym są zobowiązane do zachowania najwyższych standardów dotyczących bezpieczeństwa i higieny. Firmom z tej grupy stawiane są wysokie wymagania wynikające ze specyfiki samej branży. Produkcja żywności obarczona jest ryzykiem zanieczyszczenia wyrobów, w związku z czym zapewnienie optymalnych warunków jest wyzwaniem i koniecznością. W zakładach tego typu stosuje się szereg rozwiązań ułatwiających osiągnięcie wymaganych standardów produkcji żywności. Jednym z systemów opracowanych w celu uzyskania większej kontroli i nadzoru nad procesami jest kodowanie kolorystyczne.
Na czym polega kodowanie systemem kolorów?
Wiadomym jest, że spożycie zanieczyszczonej żywności może powodować szereg komplikacji zdrowotnych. Bezpośredni kontakt z czynnikiem zakaźnym może skończyć się ostrą biegunką, bólem brzucha i gorączką, może też doprowadzić do o wiele poważniejszych konsekwencji, z niewydolnością narządów i paraliżem włącznie, a w skrajnych przypadkach nawet śmierci. Oprócz narażenia zdrowia i życia konsumentów negatywne skutki wprowadzenia do obrotu skażonej żywności obejmują również konieczność wycofania wadliwej partii produktu z obrotu, co wiąże się z ogromnymi stratami finansowymi oraz dotkliwymi karami dla samego producenta. Dlatego też specjaliści ds. bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych przypominają, by podczas produkcji i przetwórstwa żywności stosować procedury pomagające zapobiegać takim ryzykownym zdarzeniom. Praktyką pozwalającą skutecznie zapobiegać ryzyku kontaktu krzyżowego z niebezpiecznymi substancjami jest kodowanie kolorystyczne. Stosowanie takiego systemu pozwala zapobiegać zanieczyszczeniu żywności z powodu patogenów, alergenów i innych obcych substancji. Znakowanie kolorami ułatwia odróżnienie poszczególnych etapów lub części procesu produkcji, a co za tym idzie umożliwia zmniejszenie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia lub kontaktu krzyżowego z alergenami. Znanym producentem profesjonalnych akcesoriów używanych do kodowania systemem kolorów jest firma CleanAccess, z której ofertą można zapoznać się na stronie: https://clean-access.com/.
Organizacja porządku oraz higieny w zakładzie przetwórczym
Kodowanie kolorami jest bardzo ważnym elementem każdego programu mającego na celu poprawę bezpieczeństwa żywności. Taką praktykę może wdrożyć każdy zakład zajmujący się produkcją i przetwórstwem artykułów spożywczych. Zarządzanie ryzykiem poprzez zastosowanie kodowania systemem kolorów może obejmować m.in. podzielenie obiektu przemysłowego na strefy oraz znakowanie kolorami używanych w nich narzędzi czyszczących i/lub produkcyjnych. Konsekwentne stosowanie takiego programu pozwala skutecznie wyeliminować dwuznaczności i pomyłki pracowników. W celu zmniejszania znaczących zagrożeń w całym zakładzie można zastosować na przykład takie akcesoria kodowane kolorami, jak:
-
ręczne narzędzia utrzymania higieny – np. szczotki, narzędzia antybakteryjne, narzędzia wykrywalne itd.; praktyczne i funkcjonalne akcesoria zapewniające znakomitą organizację porządku pracy oraz higieny; w sektorze spożywczym najlepiej sprawdza się sprzęt odporny na eksploatację w trudnych warunkach, na przykład taki zaprezentowany na stronie salmonhygiene.pl,
-
włókninowe czyściwa przemysłowe – to specjalne czyściwa doskonale sprawdzające się w końcowym etapie procesu mycia i czyszczenia urządzeń oraz wyposażenia technologicznego; bogata oferta profesjonalnych materiałów tekstylnych wykonanych z najwyższej jakości surowców dostępna jest na stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/wlokninowe-czysciwa-przemyslowe-safewiping/.