Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed produktem łukowskich zakładów mięsnych. Sprawdź, czy masz tę partię.
Tatar. Fot. Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed produktem łukowskich zakładów mięsnych. Sprawdź, czy masz tę partię.
Portal TVN24 Biznes podał, że GIS opublikował ostrzeżenie dotyczące partii tatara wołowego wołowego w 200-gramowych opakowaniach, wyprodukowanego przez Zakłady Mięsne Łuków. W tych produktach z numerem partii 3210312 i terminem przydatności do spożycia: 03.12.2021 wykryto obecności bakterie Salmonella spp.
Jak napisano w ostrzeżeniu, "spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą" i "Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Firma z własnej inicjatywy zadeklarowała przeprowadzenie badań 10 kolejnych partii produkcyjnych na obecność salmonelli.
najstarsze
najnowsze
popularne