Technologia w gastronomii - piec konwekcyjno parowy

Mazowsze

. 2021-12-13 08:49:04 liczba odsłon: 1543
Artykuł
sponsorowany
.

.

Komu z nas nie zdarza się jeść na mieście? Bary szybkiej obsługi są niesamowicie popularne, a najchętniej stawiamy na te lokale, które oferują pyszne i aromatyczne dania, szybko i tanio. Właściciele lokali gastronomicznych szukają więc rozwiązań, które pozwolą na sprostanie wzrastającym wciąż oczekiwaniom klientów. Jednym z takich rozwiązań jest piec konwekcyjno-parowy. Czym jest to urządzenie i jak działa? Dlaczego piec konwekcyjny jest niezbędny w nowoczesnej gastronomii?

Piece konwekcyjno-parowe- czym są?

Piec konwekcyjno- parowy to piec, który posiada funkcję naparowywania komory pieca. To sprawia, że jedno urządzenie zastępuje szereg innych urządzeń. Za pomocą pieca konwekcyjno-parowego możliwe jest nie tylko standardowe pieczenie, ale także gotowanie, grillowanie czy blanszowanie. Za pomocą takiego pieca możliwe jest przygotowywanie nie tylko pysznych i aromatycznych, ale także niezwykle zdrowych i wartościowych posiłków. Zastosowanie tego rodzaju pieca w lokalu gastronomicznym sprawia, że zmienia się jego postrzeganie z typowego baru fast-food na prawdziwą restaurację z pysznymi daniami w menu.

Smak przygotowywanych potraw jest zależny w dużej od rodzaju i sposobu ich obróbki. Oczywiście, smak jest uzależniony również od świeżości poszczególnych składników, ale to właśnie obróbka cieplna sprawia, że potrawa zachowa swój smak i aromat bądź go straci. Piec konwekcyjny jest doskonałym przykładem na to, że obróbka cieplna nie musi pozbawiać potrawy smaku. Piece konwekcyjne są rozwiązaniem coraz częściej i szerzej stosowanym urządzeniem w gastronomii nowoczesnej. Piece elektryczne tego rodzaju pozwalają na zastąpienie kilku różnych urządzeń jednym. Nie ulega wątpliwości, że piec konwekcyjny będzie stawał się coraz bardziej popularny.

O tym, czym jest piec konwekcyjny przeczytasz tutaj: thefad.pl/aktualnosci/piece-konwekcyjne.

Jak działa piec konwekcyjno-parowy? Piec konwekcyjny i jego zastosowanie

Piece konwekcyjno-parowe działają z wykorzystaniem suchego powietrza i pary. Działanie tego rodzaju pieca opiera się zasadniczo na trzech funkcjach. Pierwszą z nich jest konwekcja, czyli gotowanie bez użycia pary. W ten sposób przygotowuje się potrawy, które nie potrzebują wilgoci, czyli takie, które np. chcemy przyrumienić czy grillować. Drugą funkcją jest funkcja pary, która służy do przygotowywania dań o wysokim stopniu wilgotności. W ten sposób przygotowuje się desery czy dania gotowane na parze. Trzecią funkcją jest tryb mieszany, czyli przygotowywanie dań o niskiej zawartości wilgoci, czy różne potrawy pieczone, duszone czy gotowane w niskich temperaturach. Za pomocą pieca konwekcyjno-parowego możliwe jest także wyrastanie ciasta, pieczenie chleba czy bułek oraz dodatkowe funkcje. Jedno urządzenie zastępuje wiele innych urządzeń, co jest sporą oszczędnością zarówno pieniędzy, jak i miejsca i przestrzeni. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe

Piece konwekcyjno-parowe posiadają wentylator, który jest odpowiedzialny za wprowadzanie gorącego powietrza. Istotą jest poziome rozprowadzanie, które sprawia, że powietrze wewnątrz pieca nie krąży. Funkcja pary może zostać włączona ręcznie, można także zastosować jeden z wielu dostępnych programów. Piece gastronomiczne tego rodzaju zachowują równomierną temperaturę, dzięki czemu przygotowywane potrawy są równomiernie wypieczone, a sterowanie elektroniczne pozwala na pełną kontrolę nad wszystkimi parametrami, o wiele prostszą niż daje sterowanie manualne i przyspieszenie procesu realizacji zamówienia.

Piec konwekcyjno-parowy - jakie ma zalety?

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe są tak skonstruowane, by całą wytwarzaną przez grzałki energię pożytkować na obróbkę przygotowywanych potraw. Dzięki temu piece te są wyjątkowo wydajne, pozwalają na spore oszczędności czasy i energii, a co za tym idzie, także pieniędzy. Sporą zaletą pieca konwekcyjno-parowego jest smak przygotowywanych potraw. Zadowoleni klienci potwierdzają, że smak przygotowywanych potraw nie traci na obróbce, a do tego potrawy są dietetyczne i o wiele zdrowsze.Piece konwekcyjne pozwalają na przygotowywanie różnego rodzaju potraw o wiele szybciej i sprawniej, co wspiera sterowanie elektroniczne. Dzięki temu menu może być szersze bez konieczności zakupu kolejnych urządzeń. Piec konwekcyjno-parowy jest nowoczesną technologią, która pozwala nie tylko na ogromną oszczędność energii, ale także na znacznie większą różnorodność oferowanych potraw. Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych jest zalecane właściwie w każdym lokalu gastronomicznym. Jego wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i wytrzymałość przez wiele lat użytkowania. Piece tego rodzaju umożliwiają podstawowe działanie strony technicznej i praktycznej każdego nowoczesnego lokalu gastronomicznego. Więcej przeczytasz tutaj: twojecentrum.pl/smacznie-zdrowo-info.

Dlaczego warto inwestować w piece konwekcyjno-parowe?

Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie na miarę XXI wieku. Od standardowych pieców różni go właściwie wszystko. Najważniejszą cechą jest możliwość wytworzenia pary w komorze, co sprzyja zachowaniu przez potrawę koloru, smaku i aromatu nawet przy długotrwałym czy kilkurazowym podgrzewaniu. Przygotowywane w ten sposób mięso nigdy nie będzie wysuszone, nie straci swojego smaku ani aromatu. Sterowanie elektroniczne pozwala na łatwą kontrolę nad wszystkimi parametrami. Więcej przeczytasz tutaj: faktyoswiecim.pl/dzieje-sie/styl-zycia/piec-konwekcyjno-parowy-niezbedny-w-gastronomii (znajdziesz tam także informacje na temat przetwarzania danych osobowych)

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.