Nie wszystkie naczynia kuchenne będą kompatybilne z każdą płytą kuchenną.
.
Nie wszystkie naczynia kuchenne będą kompatybilne z każdą płytą kuchenną.
Przykładowo patelnia granitowa jest niezwykle wydajna i trwała. Niestety, nie działa na płycie indukcyjnej. Dzieje się tak dlatego, że aby jakiekolwiek naczynia kuchenne były kompatybilne z indukcją, powinny mieć podstawę magnetyczną do przewodzenia pól elektromagnetycznych wytwarzanych na płycie kuchennej. Patelnie kamienne wykonane są z wysokiej jakości stopu aluminium i nie mają podstawy magnetycznej.
Jeśli mimo wszystko chcemy zachować nasze naczynie, to do zmiany jego właściwości należy wykorzystać dysk indukcyjny. Jest wykonany z metalu i umieszcza się go na górze płyty kuchennej między naczyniem a płytą indukcyjną. Przechodzące przez niego jony powodują nagrzewanie się dysku, a ciepło jest pośrednio przekazywane do granitowej tacy skalnej.
Mówiąc najprościej, nie dojdzie do wzbudzania prądu, co skutkuje brakiem ogrzewania i możliwości usmażenia posiłku.
Prąd przemienny przekazywany do miedzianej cewki indukcyjnej płyty kuchennej generuje pole magnetyczne. To nie będzie w stanie przejść przez podstawę miski, ponieważ granitowa miska skalna nie jest ferromagnetyczna. Ponieważ jony ferromagnetyczne nie przejdą, nie doprowadzą do powstania wirującego prądu wirowego wewnątrz naczynia i produkcji ciepła.
Poniżej przedstawiamy niektóre aspekty korzystania z granitowej patelni:
ekonomiczny – są dostępne na rynku w atrakcyjnej ofercie cenowej,
trwałości – lekka konstrukcja sprawia, że naczynie się nie zawija. Solidność dzięki warstwom granitu pomaga powstrzymać zawijanie wywołane wysoką temperaturą lub starzeniem,
odporność na zarysowania - tłoczona z solidnego aluminiowego dysku daje piękne, równomiernie rozłożone przewodzenie ciepła. Następnie jest trzykrotnie powlekana powłoką mineralną pochodzącą z kamienia. Naturalna mineralna powierzchnia patelni jest trwała i odporna na zarysowania, dzięki czemu jest bezpieczna dla metalowych naczyń. Możesz bezpiecznie używać łyżek i szpatułek. Unikaj używania przyborów z ostrymi krawędziami do zadrapania,
zdrowotny - granitowe wykończenie utrzymuje elegancki wygląd patelni. Materiały kuchenne, takie jak aluminium i miedź, wypłukują metale do posiłków. Z drugiej strony, patelnia granitowa jest bezpieczniejszą i zdrowszą opcją, ponieważ nie dochodzi w jej przypadku do wypłukiwania negatywnych dla zdrowia człowieka elementów. W przeciwieństwie do wielu patelni nieprzywierających granitowa nie używa teflonu ani PFOA (kwasu perfluorooktanowego) w przypadku powłoki nieprzywierającej.
KOMPLET 3 PATELNI GRANITOWYCH TOPFANN PRESTIŻ 20/24/28CM. Źródło: Prymus AGD
Jak widać, faktycznie istnieje możliwość korzystania z granitowej patelni na płycie indukcyjnej. Z pewnością jest to dobra wiadomość dla osób chcących na co dzień korzystać z licznych zalet tego naczynia kuchennego. Najlepiej oczywiście, gdy ta pochodzi z oferty renomowanego sprzedawcy.