Masło migdałowe – czy warto je jeść? Jak je zrobić?

Mazowsze

. 2022-03-14 13:03:47 liczba odsłon: 989
Artykuł
sponsorowany
.

.

Migdały są uważane za tzw. super food, czyli bardzo zdrową żywność, która jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze. Nic więc dziwnego, że masło migdałowe jest tak często polecane, a na dodatek zachwyca swoim smakiem. Jak samodzielnie zrobić masło z migdałów? Co powinno mieć w składzie, a czego lepiej unikać? Do jakich potraw pasuje masło migdałowe?

Wartości odżywcze masła migdałowego

Kaloryczność masła z migdałów może przerazić osoby dbające o linię, bo ma aż 600 kcal w 100 gramach. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu dodatek stosuje się w bardzo małych ilościach, a jego zdrowotne właściwości są tak niesamowite, że naprawdę warto włączyć masło migdałowe do codziennego menu. Nawet podczas redukcji! Co jest takiego wyjątkowego w tym smarowidle?

Migdały zawierają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych wysokiej jakości (nawet do 52%), a także sporo białka i węglowodanów. Te ziarna mają w sobie mnóstwo błonnika oraz witamin np. E, PP, z grupy B i składników mineralnych np. magnezu, potasu, miedzi. To produkt roślinny, więc nie ma w nim cholesterolu, ale za to jest bogaty w fitosterole, tak ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Migdały poleca się osobom uprawiającym sport, dużo się uczącym, mającym problemy z koncentracją, a nawet jako dodatek do diety redukcyjnej.

Jak regularne jedzenie masła migdałowego wpływa na nasz organizm? Ten dodatek może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, działa antyoksydacyjnie, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i kostny, poprawia koncentrację, zapobiega skurczom mięśni, zwiększa odporność na stres, zmniejsza insulinooporność oraz poprawia stan włosów, paznokci i hamuje proces starzenia się skóry. Jednak najwięcej kontrowersji wzbudza fakt, że masło migdałowe może pomóc podczas diety odchudzającej. Jak to możliwe, że tak kaloryczny produkt pomaga schudnąć? Sekret tkwi w odpowiedniej ilości tego składnika oraz zawartości NNKT w migdałach, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. To udowodnione naukowo, że NNKT wpływają na regulację metabolizmu i zmniejszenie gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Dlatego malutka porcja masła migdałowego, dodana do któregoś posiłku, będzie wpływać pozytywnie na cały proces odchudzania. Dodatkowo produkty tak gęste odżywczo sprawiają, że przez dłuższy czas czujemy się najedzeni i mamy mniejszą ochotę na dodatkowe przekąski czy podjadanie.

Jak zrobić masło migdałowe? Ważne podpowiedzi

Masło migdałowe jest bardzo cennym elementem diety. Warto więc wprowadzić je do swojego jadłospisu. Pytanie tylko, czy lepiej postawić na samodzielnie robione masło, czy kupić je w sklepie? W przypadku gotowego produktu nie mamy wpływu na jego skład, więc podczas zakupów trzeba dokładnie przeczytać etykietę. Unikajmy produktów z dodatkiem oleju palmowego, konserwantów, wypełniaczy i innych sztucznych dodatków.

Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie własnego masła z migdałów. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto, a na dodatek takie naturalne smarowidło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Pierwsza decyzja, którą musimy podjąć podczas przygotowywania własnego masła to wybór czy chcemy uprażyć migdały, czy nie. Prażenie ziaren na patelni lub w piekarniku sprawia, że będą się o wiele łatwiej mielić, a na dodatek nabiorą charakterystycznego i bardzo smacznego posmaku. Możemy też oczywiście zmielić świeże migdały, które są twardsze, ale zabierze nam to trochę więcej czasu i będziemy potrzebować blendera o sporej mocy.

Szukasz sprawdzonego przepisu na masło migdałowe? Zobacz tutaj>>

Jak i z czym jeść masło z migdałów?

Wiemy już, jakie właściwości zdrowotne ma masło migdałowe i że naprawdę łatwo je przygotować w domu. Tylko do jakich dań będzie pasował ten dodatek. Masło z migdałów możemy przede wszystkim stosować jako zamiennik tradycyjnego masła, margaryny czy innego smarowidła. Pieczywo posmarowane takim masłem będzie smakować dobrze zarówno na słodko np. z dżemem, jak i w przypadku dań i przekąsek wytrawnych np. z serem, wędliną czy warzywami. Takie zmielone migdały świetnie sprawdzają się w różnego typu deserach i słodkich daniach: ciastach, ciasteczkach, jogurtach z owocami, naleśnikach, owsiance, musli, domowych batonikach, słodkich kulkach mocy czy puddingu z chia.

Jednak masło migdałowe króluje nie tylko w słodkich potrawach. Łyżeczka tego dodatku świetnie sprawdzi się w sosie, dipie czy dressingu do sałatki. Takie zmielone migdały świetnie pasują też do mięs i warzyw. Kurczak z sosem z dodatkiem masła migdałowego to ciekawe i nietuzinkowe połączenie smakowe, którym można zaskoczyć najbliższą osobę. Wystarczy do tego dodać ulubiony makaron i już mamy wykwintne danie na ważną okazję. Sos z dodatkiem masła migdałowego sprawdzi się także z wołowiną, wieprzowiną, innym rodzajem drobiu czy rybami. Jeśli chcemy, żeby takie masło nabrało jeszcze bardziej wyrazistego smaku, możemy je doprawić np. mieloną papryką, chili, kuminem czy innymi ziołami.

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.