Czym są antyoksydanty i jak mogą wpłynąć na Twoje zdrowie

Mazowsze

. 2022-04-20 10:07:49 liczba odsłon: 922
Artykuł
sponsorowany
.

.

Istnieją setki, jeśli nie tysiące, substancji, które działają jako antyoksydanty. Zapewne widzieliście słowo " antyoksydant" w artykułach na temat żywienia oraz w reklamach.

Wyszukiwanie tego terminu w Google daje oszałamiającą liczbę 132 milionów wyników. Czym jednak są antyoksydanty, jakie korzyści przynoszą oraz jakie są najlepsze sposoby ich spożywania?

Antyoksydanty – co to takiego ?

Są to cząsteczki obecne w organizmie oraz w żywności pochodzenia roślinnego, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Stres oksydacyjny występuje, gdy brak jest równowagi pomiędzy produkcją wolnych rodników niszczących komórki, a zdolnością organizmu do przeciwdziałania ich szkodliwemu działaniu.Diectę warto urozmaicić w odpowiednie mikro i makro składniki, stosując suplementy kategorii zdrowie i uroda ogloszenia24m.pl

Wolne rodniki powstają, jako produkt uboczny metabolizmu, a także w odpowiedzi na wysiłek fizyczny, ekspozycję na słońce i zanieczyszczenia środowiskowe, takie jak smog i dym papierosowy. Stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki uszkadza zdrowe komórki i uważa się, że odgrywa rolę w wielu chorobach, w tym nowotworach, cukrzycy, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona i chorobach serca. Antyoksydanty pełnią rolę ochroniarzy chroniących zdrowe komórki przed atakami wolnych rodników.

Najlepsze źródła antyoksydantów

Istnieją setki, jeśli nie tysiące, substancji, które działają jak antyoksydantów. Występują one w wielu produktach pochodzenia roślinnego, więc łatwo je znaleźć. Do najważniejszych ich źródeł należą: jagody, kakao, zioła i przyprawy, fasola, karczochy, jabłka, orzechy i nasiona, wiśnie i czereśnie, ciemne liście zieleniny, kawa i herbata, pełne ziarna, winogrona, pomidory, ziemniaki, awokado i granaty.

Jak podnieść spożycie antyoksydantów

Aby dostarczyć sobie szerszego spektrum przeciwutleniaczy sięgaj po różne grupy pokarmów pochodzenia roślinnego o różnych kolorach. Uwzględnij jedną filiżankę warzyw na śniadanie, dwie na obiad i dwie na kolację, oprócz filiżanki owoców na śniadanie, a kolejną w ramach przekąski. Innym sposobem jest zastąpienie przetworzonej żywności pełnowartościowymi produktami roślinnymi.

Zamień ciastko śniadaniowe na miseczkę owsianki z owocami i orzechami. Zamiast kanapki lub wrapa wybierz miskę z obfitą bazą zieleniny, fasolą, brązowym ryżem i przyprawionym guacamole. Zjedz owoce z orzechami lub nasionami albo warzywa z hummusem. Zaspokój swój apetyt na słodycze ciemną czekoladą. Do kawy dodaj cynamon, a wodę zaparzaj bogatymi w przeciwutleniacze ziołami. Wybieranie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może podnieść ogólną jakość odżywczą Twojej diety.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.