Istnieją setki, jeśli nie tysiące, substancji, które działają jako antyoksydanty. Zapewne widzieliście słowo " antyoksydant" w artykułach na temat żywienia oraz w reklamach.
.
Istnieją setki, jeśli nie tysiące, substancji, które działają jako antyoksydanty. Zapewne widzieliście słowo " antyoksydant" w artykułach na temat żywienia oraz w reklamach.
Wyszukiwanie tego terminu w Google daje oszałamiającą liczbę 132 milionów wyników. Czym jednak są antyoksydanty, jakie korzyści przynoszą oraz jakie są najlepsze sposoby ich spożywania?
Antyoksydanty – co to takiego ?
Są to cząsteczki obecne w organizmie oraz w żywności pochodzenia roślinnego, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Stres oksydacyjny występuje, gdy brak jest równowagi pomiędzy produkcją wolnych rodników niszczących komórki, a zdolnością organizmu do przeciwdziałania ich szkodliwemu działaniu.Diectę warto urozmaicić w odpowiednie mikro i makro składniki, stosując suplementy kategorii zdrowie i uroda ogloszenia24m.pl
Wolne rodniki powstają, jako produkt uboczny metabolizmu, a także w odpowiedzi na wysiłek fizyczny, ekspozycję na słońce i zanieczyszczenia środowiskowe, takie jak smog i dym papierosowy. Stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki uszkadza zdrowe komórki i uważa się, że odgrywa rolę w wielu chorobach, w tym nowotworach, cukrzycy, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona i chorobach serca. Antyoksydanty pełnią rolę ochroniarzy chroniących zdrowe komórki przed atakami wolnych rodników.
Najlepsze źródła antyoksydantów
Istnieją setki, jeśli nie tysiące, substancji, które działają jak antyoksydantów. Występują one w wielu produktach pochodzenia roślinnego, więc łatwo je znaleźć. Do najważniejszych ich źródeł należą: jagody, kakao, zioła i przyprawy, fasola, karczochy, jabłka, orzechy i nasiona, wiśnie i czereśnie, ciemne liście zieleniny, kawa i herbata, pełne ziarna, winogrona, pomidory, ziemniaki, awokado i granaty.
Jak podnieść spożycie antyoksydantów
Aby dostarczyć sobie szerszego spektrum przeciwutleniaczy sięgaj po różne grupy pokarmów pochodzenia roślinnego o różnych kolorach. Uwzględnij jedną filiżankę warzyw na śniadanie, dwie na obiad i dwie na kolację, oprócz filiżanki owoców na śniadanie, a kolejną w ramach przekąski. Innym sposobem jest zastąpienie przetworzonej żywności pełnowartościowymi produktami roślinnymi.
Zamień ciastko śniadaniowe na miseczkę owsianki z owocami i orzechami. Zamiast kanapki lub wrapa wybierz miskę z obfitą bazą zieleniny, fasolą, brązowym ryżem i przyprawionym guacamole. Zjedz owoce z orzechami lub nasionami albo warzywa z hummusem. Zaspokój swój apetyt na słodycze ciemną czekoladą. Do kawy dodaj cynamon, a wodę zaparzaj bogatymi w przeciwutleniacze ziołami. Wybieranie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może podnieść ogólną jakość odżywczą Twojej diety.