Zastanawiając się, co łączy Ukraińców i Polaków, można stwierdzić, że może to być wiele podobnych potraw. Nasi wschodni sąsiedzi pod wieloma względami są podobni do Polaków. Zobacz, co wspólnego znajduje się w naszych kuchniach.
.
Zastanawiając się, co łączy Ukraińców i Polaków, można stwierdzić, że może to być wiele podobnych potraw. Nasi wschodni sąsiedzi pod wieloma względami są podobni do Polaków. Zobacz, co wspólnego znajduje się w naszych kuchniach.
Polacy, podobnie jak Ukraińcy, uwielbiają potrawy zrobione z mąki. W ukraińskiej kuchni królują wszelkie odmiany pierogów, klusek, pielmeni i wielu innych. Bardzo podobne do polskich klusek leniwych są haluszki. Trzeba jednak pamiętać, że robi się je odrobinę inaczej niż typowe polskie kluski leniwe.
Poniżej receptura na ten przysmak kuchni ukraińskiej.
Do ich przyrządzenia potrzebny jest kilogram twarogu śmietankowego, 40 dag mąki pszennej, 10 dag roztopionego masła, 6 jajek, 2 łyżeczki soli. Twaróg i mąkę można od razu ze sobą wymieszać. Następnie do tych składników należy dodać roztrzepane jajka. Teraz całość można wymieszać ręką aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie gotowe należy umieścić je na posypanej mąką stolnicy i podzielić na 6 części. Z każdego kawałka przygotuj cienki, długi wałek i pokrój na maleńkie kawałki. Kluski gotuj przez 2 minuty, a następnie przełóż na talerz.
Wielu Polaków choć z rozrzewnieniem wspomina lato, gdy popijało kwas chlebowy, to jednak coraz rzadziej sięga po ten przysmak. Tymczasem kwas chlebowy z Ukrainy jest nie tylko wyjątkowo orzeźwiający, ale również zdrowy. Zawiera w sobie witaminy B, witaminy C, E, a także selen czy cynk. Picie kwasu chlebowego wspomaga działanie dobroczynnych baterii.
Równie smacznym wyborem, za którym przepadają zarówno Polacy, jak i Ukraińcy, są lemoniady. W gorący dzień wystarczy nalać sobie szklankę tego typu przysmaku.
Ukraińcy, podobnie jak Polacy, słyną z kiszonek. Wykonujemy je zwykle jesienią, by móc sięgać po nie w okresie zimowym. Różnica polega na tym, że Polacy zwykle kiszą ogórki czy kapustę. Z kolei Ukraińcy mogą zakisić wszystko – nie tylko ogórki, ale także inne przysmaki, np. pomidory, słoninę, a nawet owoce. Podobnie jak Polacy zajadają się tymi przysmakami nie tylko na obiad, ale również na śniadanie czy po prostu spożywając różnorodne trunki.
Zarówno w Polsce, jak i w Ukrainie popularnością cieszą się chociażby czekolady czy cukierki Roshen. Przedstawiciele obu narodów uwielbiają słodycze, w tym również chałwę, która jest znacznie zdrowszym sposobem na osłodzenie sobie dnia.
Tego typu smaczne produkty są dostępne w sklepie internetowym z żywnością ukraińską Best Market.