Rosół z kości: Powody dla których warto się do niego przekonać

Mazowsze

. 2022-05-17 09:58:34 liczba odsłon: 1514
Artykuł
sponsorowany
.

.

Rosół z kości stał się ostatnio popularny, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie. Wynika to z faktu, że jego spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przyjrzymy się bliżej bulionowi kostnemu i potencjalnym korzyściom z niego dosłownie płynących.

Czym jest rosół kostny ?

Rosół kostny powstaje w wyniku duszenia kości i tkanki łącznej zwierząt. Ten wysoce odżywczy wywar jest powszechnie stosowany w zupach, sosach i marynatach. Ostatnio zyskał on również popularność jako napój zdrowotny. Początki rosołu sięgają czasów prehistorycznych, kiedy to myśliwi-zbieracze przerabiali niejadalne części zwierząt, takie jak kości, kopyta i golonki, na rosół, który mogli pić.WIęcej ciekawych przepisów znajdziesz na jedzmy-zdrowo.pl

Rosół kostny można przyrządzić z kości niemal każdego zwierzęcia - wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, indyka, jagnięciny, bizona, bawołu, dziczyzny, kurczaka lub ryby. Można również wykorzystać szpik i tkanki łączne, takie jak stopy, kopyta, dzioby, żołądki czy płetwy.

Jakie są korzyści z picia rosołu z kości

Ogólnie rzecz biorąc, rosół kostny jest bardzo pożywny. Zawartość składników odżywczych zależy jednak od użytych składników, ponieważ każdy z nich wnosi coś innego.

Kości zwierząt są bogate w wapń, magnez, potas, fosfor i inne minerały śladowe - te same minerały, które są potrzebne do budowy i wzmocnienia kości.Ości ryb zawierają również jod, który jest niezbędny dla zdrowego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu.

Tkanka łączna zawiera glukozaminę i chondroitynę, naturalne związki występujące w chrząstce, które wspomagają zdrowie stawów. Szpik dostarcza witaminę A, witaminę K2, minerały takie jak cynk, żelazo, bor, mangan i selen, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wszystkie te części zwierząt zawierają również białko - kolagen, który po ugotowaniu zamienia się w żelatynę i dostarcza kilku ważnych aminokwasów (9Trusted Source, 10Trusted Source).

Podczas gotowania składniki odżywcze są uwalniane do wody w postaci, którą organizm może łatwo wchłonąć. Wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tych składników odżywczych w swojej diecie, więc picie bulionu kostnego jest dobrym sposobem, aby dostarczyć ich więcej.

Niestety, nie da się określić dokładnej ilości każdego składnika odżywczego zawartego w wywarze, ponieważ każda partia kości jest inna. Rosół kostny jest bogaty w minerały, które pomagają budować i wzmacniać kości. Zawiera również wiele innych zdrowych składników odżywczych, w tym witaminy, aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. Warto nauczyć się go przygotowywać i czerpać z niego korzyści.

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.