Rosół z kości stał się ostatnio popularny, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie. Wynika to z faktu, że jego spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przyjrzymy się bliżej bulionowi kostnemu i potencjalnym korzyściom z niego dosłownie płynących.
Czym jest rosół kostny ?
Rosół kostny powstaje w wyniku duszenia kości i tkanki łącznej zwierząt. Ten wysoce odżywczy wywar jest powszechnie stosowany w zupach, sosach i marynatach. Ostatnio zyskał on również popularność jako napój zdrowotny. Początki rosołu sięgają czasów prehistorycznych, kiedy to myśliwi-zbieracze przerabiali niejadalne części zwierząt, takie jak kości, kopyta i golonki, na rosół, który mogli pić.WIęcej ciekawych przepisów znajdziesz na jedzmy-zdrowo.pl
Rosół kostny można przyrządzić z kości niemal każdego zwierzęcia - wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, indyka, jagnięciny, bizona, bawołu, dziczyzny, kurczaka lub ryby. Można również wykorzystać szpik i tkanki łączne, takie jak stopy, kopyta, dzioby, żołądki czy płetwy.
Jakie są korzyści z picia rosołu z kości
Ogólnie rzecz biorąc, rosół kostny jest bardzo pożywny. Zawartość składników odżywczych zależy jednak od użytych składników, ponieważ każdy z nich wnosi coś innego.
Kości zwierząt są bogate w wapń, magnez, potas, fosfor i inne minerały śladowe - te same minerały, które są potrzebne do budowy i wzmocnienia kości.Ości ryb zawierają również jod, który jest niezbędny dla zdrowego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu.
Tkanka łączna zawiera glukozaminę i chondroitynę, naturalne związki występujące w chrząstce, które wspomagają zdrowie stawów. Szpik dostarcza witaminę A, witaminę K2, minerały takie jak cynk, żelazo, bor, mangan i selen, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wszystkie te części zwierząt zawierają również białko - kolagen, który po ugotowaniu zamienia się w żelatynę i dostarcza kilku ważnych aminokwasów (9Trusted Source, 10Trusted Source).
Podczas gotowania składniki odżywcze są uwalniane do wody w postaci, którą organizm może łatwo wchłonąć. Wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tych składników odżywczych w swojej diecie, więc picie bulionu kostnego jest dobrym sposobem, aby dostarczyć ich więcej.
Niestety, nie da się określić dokładnej ilości każdego składnika odżywczego zawartego w wywarze, ponieważ każda partia kości jest inna. Rosół kostny jest bogaty w minerały, które pomagają budować i wzmacniać kości. Zawiera również wiele innych zdrowych składników odżywczych, w tym witaminy, aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. Warto nauczyć się go przygotowywać i czerpać z niego korzyści.