Laureaci Lauru: Mirosław Sapieja - miód z rodzinnej pasieki

Mazowsze

Redakcja „TS” 2022-05-25 08:23:08 liczba odsłon: 3626

Mirosław Sapieja

Kolejną osobą, którą przedstawiamy w ramach cyklu „Laureaci Lauru” jest zajmujący się pszczelarstwem Mirosław Sapieja.

To  konkurs, do którego najbardziej pasuje słowo... najsmaczniejszy. W tym roku już piętnasty raz koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, firmy i pojedynczy mieszkańcy walczyli o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Celem konkursu jest promocja najlepszych produktów żywnościowych. Wygrana to niekwestionowany prestiż dla zwycięzców, ale także (a może przede wszystkim) Laur stanowi promocję zdrowej, smacznej i wyjątkowej kuchni regionalnej!

W związku z 15-leciem Lauru Marszałka przypominamy niektórych zwycięzców i wyróżnionych z naszego podregionu. Na łamach „Tygodnika Siedleckiego” nie tylko poznamy ich i przygotowane przez nich konkursowe produkty. Laureaci Lauru specjalnie dla naszych Czytelników opowiedzą też o zdrowej żywności, zdrowym stylu życia, a niektórzy z nich przedstawią również swoje ulubione regionalne przepisy.


Miód z rodzinnej pasieki

Mirosław Sapieja, jak mówi, pszczelarstwem zajmuje się właściwie od urodzenia. Był nastolatkiem, gdy w latach 70. XX w. ojciec przekazał mu pierwszy ul. – Powiedział: „Umiesz przy tym robić, to będziesz miał miód”.

– Od tego się zaczęło – wspomina.

Przez lata Pasieka Rodzinna Sapieja rozrosła się do 150 uli. Stoją na terenie gmin Sterdyń i Ceranów. Maj to dla pszczelarzy gorący czas. Są tak zajęci, jak ich pszczoły.

– Teraz poszerza się gniazda. W ulach dokłada się ramki, żeby pszczoły miały gdzie składać miód, a matka mogła składać jajeczka, z których będą młode pszczoły – opowiada Mirosław Sapieja.

Pierwszy wiosenny miód pszczoły pozyskują z nektaru wierzb i klonów. Jest go mało, więc wykorzystują go na własne potrzeby. Pierwszy miód towarowy, wielokwiatowy, pozyskuje się z uli, gdy przekwitną drzewa owocowe, czyli zwykle pod koniec maja. Potem jest miód akacjowy. To już miód z pełni sezonu. Latem kwitną lipy, a w lesie – kruszyna, maliny, jeżyny, na polach – gryka. U schyłku lata zakwitają wrzosy, choć tych w naszych okolicach jest mało. No i sezon w zasadzie się kończy...

– Na przełomie sierpnia i września przygotowujemy już pszczoły do kolejnego sezonu: leczymy, podkarmiamy, staramy się, żeby były jak najsilniejsze, żeby jak najwięcej rodzin przeżyło zimę – opowiada Mirosław Sapieja.

Jak rozpoznać dobry miód? – to pytanie, które najczęściej zadaje się pszczelarzom.

– Kto chce kupić miód, powinien wiedzieć, czy potrzebuje miodu do jedzenia, czy na przykład do leczenia. A potem wybrać ten rodzaj miodu, który jest mu potrzebny – radzi Mirosław Sapieja. – Kto ma na przykład dolegliwości trawienne, powinien unikać miodów ostrych, późniejszych. Bardziej odpowiednie są dla niego miody delikatne, wiosenne, akacjowe i wielokwiatowe.

A gdzie miód kupić? Najlepiej bezpośrednio od pszczelarza, do którego ma się zaufanie.

Miód, początkowo płynny, z czasem się krystalizuje. Czy to świadczy o jego jakości?

– To naturalny proces. Jak szybko miód się krystalizuje, zależy od proporcji glukozy do fruktozy w jego składzie. Miody, w których jest dużo glukozy, czyli przeważnie te wiosenne, krystalizują się dość szybko. W miodzie rzepakowym na przykład kryształki mogą pojawić się już po tygodniu czy dwóch – wyjaśnia pszczelarz.

„Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” pasieka Mirosława Sapiei otrzymała w 2008 r. za wielokwiatowy miód kremowany.

Jak powstaje taki najlepszy miód?

– Miód kremowany to taki, który chciałby się skrystalizować, ale się mu na to nie pozwala. Miksuje się go albo wiruje tak długo, aż uzyska odpowiednią, przypominającą masło konsystencję – wyjaśnia Mirosław Sapieja.

– Niczego się nie dodaje? – dopytuję.

– Pszczelarz, oprócz swojej pracy, niczego do miodu nie dodaje – zapewnia Mirosław Sapieja.

Mirosław Sapieja opowiada o rodzajach miodów i produktach pszczelich oraz o schorzeniach, na które można je stosować.

• Miód akacjowy – nadkwasota żołądka, zaburzenia przewodu pokarmowego, trudności trawienne, przeziębienia, dla diabetyków, dietetyków

• Miód gryczany – w stanach wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości, ma pozytywne działanie na układ krążenia

• Miód lipowy – przeziębienie, angina, choroby zatok i oskrzeli, bezsenność, reumatyzm, ma działanie napotne, antyseptyczne i uspokajające

• Miód rzepakowy – miażdżyca, choroby wątroby, drogi żółciowe, serce

• Miód wielokwiatowy – alergie, katary sienne, można nakładać na rany

• Miód wrzosowy – drogi moczowe, gruczoł krokowy, kamica nerek, zapalenie nerek

• Miód spadziowy –choroby dróg oddechowych, nerek, zapalenie płuc, astma, zakrzepica nerek, ma pozytywny wpływ na układ moczopłciowy, działa wspierająco przy leczeniu gruźlicy

• Propolis – ma działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze antywirusowe, gojące, regenerujące, antyreumatyczne, przeciwzapalne i znieczulające

• Pyłek kwiatowy – działa antybakteryjnie, regenerująco, uodporniająco, detoksykująco, terapeutycznie, odżywczo

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.