Jak zrobić majonez tradycyjny i wegański?

Mazowsze

. 2022-05-25 10:50:58 liczba odsłon: 1158
Artykuł
sponsorowany
.

.

Wiele osób zamiast kupować gotowe dodatki w sklepie decyduje się na to, by robić samodzielnie domowy majonez. Nie jest to ani trudne ani kosztowne, a cały smak jest zależny oczywiście od jakości użytych składników. A wystarczy ich kilka, by zrobić doskonały majonez domowy, który będzie zachwycać smakiem, konsystencją i będzie zdrowszy niż ten gotowy. Obecnie, gdy wszyscy w domu mamy blender przygotowanie dodatku do sałatek, jajek frytek czy też bazy do sosu jest dziecinnie proste. Dzięki temu można przygotować rozmaite dania na co dzień i na święta. W wielu z nich łyżka gotowego majonezu jest podstawą wyjątkowego smaku.

Dobry przepis na domowy majonez

By zrobić majonez domowy wystarczy 10 minut i podstawowe składniki. Oczywiście moda na wege czy też różnego rodzaju nietolerancje, z którymi boryka się wiele osób oraz diety sprawiają, że wariancji na temat kultowego dania jest naprawdę sporo. Pomysłów, jak zrobić majonez domowy i wegański, w sieci oraz w książkach kucharskich nie brakuje. W podstawowej opcji wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich składników oraz mikser lub blender z wymiennymi końcówkami. Wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie domowego majonezu, ponieważ lubią wiedzieć, co jedzą. Tego typu dodatek warto przygotowywać na świeżo, ponieważ ma zdecydowanie krótszy okres przydatności do spożycia. Poza tym w zależności od tego, jakie składniki się dobrze, można się cieszyć rozmaitymi smakami. Sam majonez to najbardziej smaczny sos, który jest powszechnie stosowany w wielu kuchniach. W podstawowej wersji wystarczy przygotować jajko, łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki octu lub łyżkę soku z cytryny, około 350 mililitrów oleju roślinnego – z pestek winogron, rzepakowego, słonecznikowego, szczyptę soli i pieprzu. Na majonez domowy przepis jest więc bardzo oszczędny. Po kolei:

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, a następnie dodaje się pozostałe składniki jak łyżka musztardy, sól, pieprz oraz ocet. Całość należy zmiksować na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. W tym czasie dolewa się cienkim strumieniem olej. Im będzie go więcej, tym majonez będzie gęstszy, więc wiele zależy od naszych preferencji. Należy go oczywiście zjeść jak najszybciej, ponieważ nie zawiera konserwantów i dość szybko się popsuje.

Dlaczego warto przygotować majonez domowy blenderem?

Tak przygotowany majonez jest niezastąpiony do sałatek, kanapek, różnego rodzaju przekąsek i dań obiadowych. W internecie znaleźć można podobne przepisy oraz złote rady, jak przygotować doskonały dodatek do potraw. Tu tradycja oczywiście nie ustępuje modzie i pojawiają się pomysł, by zrobić majonez bez jajek, z warzyw, z aquafaby czy fasoli lub ziemniaków. To właśnie przepisy wegańskie od kilku lat są niezwykle popularne i rozpalają miłośników zdrowego gotowania, a tym samym inspirują do szukania kolejnych receptur. Okazuje się, że bez problemu można zastąpić jajka w majonezie. Wegańskie przepisy kulinarne bardzo często podają aquafabę jako zamiennik. Jest roślinna, nie uczula, więc może być stosowana przez osoby z nietolerancjami oraz nie generuje ryzyka salmonelli. Aquafaba to po prostu płyn, w którym zanurzona jest w puszce lub w słoiku ciecierzyca konserwowa. Same ziarna będą doskonałe do przygotowania hummusu, a resztę można z powodzeniem wykorzystać do słodkich wypieków, pasztetów czy też właśnie przygotowania majonezu. Płyn należy wlać do wysokiego i wąskiego naczynia. Dodaje się do niego ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę. Należy je porządnie ubić. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewa się cały olej, stale miksując. W efekcie ma powstać puszysty i aksamitny krem. Pojawiają się komentarze, że ten na majonez przepis nie zawsze wychodzi gęsty, ale warto wówczas wstawić naczynie z sosem na kilka godzin do lodówki, aż jego struktura się rozwarstwi, a następnie poruszaj blenderem, zmiksuj, a otrzymasz szybko oczekiwaną konsystencję. Wegański majonez z powodzeniem zastępuje ten tradycyjny i może być stosowany też do przygotowywania różnego rodzaju modnych dipów.

Rozmaite warianty domowego majonezu

Mówi się, że im więcej specjalistów, tym liczniejsze i różnorodne przepisy nawet na prozaiczny majonez, który decyduje o smaku wielu dań. I choć przecież lista składników jest bardzo krótka to odnosi się wrażenie, że sposobów na przygotowanie sosu bardzo dużo. Niektórzy sięgają po całe jajka, a inni po same żółtka. Są tacy, którzy od razu wlewają olej, a w innej szkole znajdziemy zapis, że ten składnik dodaje się bardzo bardzo powoli, ponieważ majonez może się nie udać. Poza tym dużo zależy od tego, jaką musztardę wybierzemy. Tu warto decydować się na produkty jak najlepszej jakości bez chemicznych dodatków. Ci, którym nie pasuje ocet, wybiorą kilka kropel cytryny, a sam pieprz oraz sól też są oczywiście kwestią smaku. Jak widać, najlepsze przepisy kulinarne niezmiennie są proste, ale dają również pole do popisu kreatywności. Wystarczy blender i kilka składników, aby cieszyć się smakiem ulubionego majonezu w wersji klasycznej lub wege.

 

Czytaj także

Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.